Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Karl Hedin överklagar överklagande

Tingsrätten friade företagsledaren Karl Hedin och de tre medåtalade på samtliga punkter i det omtalade jaktbrottsmålet. Åklagaren har överklagat domen gällande jakt på varg 2018. Men nu överklagar Karl Hedin överklagandet.
Brott • Publicerad 4 maj 2021
Företagsledaren Karl Hedin vill ha en överprövning av åklagarens beslut att överklaga den friande tingsrättsdomen.
Företagsledaren Karl Hedin vill ha en överprövning av åklagarens beslut att överklaga den friande tingsrättsdomen.Foto: Pontus Lundahl/TT

Företagsledaren Karl Hedin och hans advokat Sven Severin begär nu att kammaråklagare Lars Magnussons beslut att överklaga tingsrättens friande dom ska överprövas.

– Vi tycker, att med hänsyn till den dom som Västmanlands tingsrätt kommit med där domskälen är väldigt tydliga och man funnit att åklagarens bevisning inte räcker, att det är anmärkningsvärt att åklagaren har överklagat, säger advokat Sven Severin till TT.

Annons

Han säger att överklagandet till hovrätten bara innebär att målet ytterligare dras i långbänk eftersom utsikterna att domen ska ändras i hovrätten är i stort sett obefintliga.

– Därför tycker vi att det känns angeläget att det här beslutet ska överprövas av en högre åklagare som får ta ställning till om det verkligen är rimligt att man ska satsa ytterligare resurser på det.

Sven Severin säger att den åtgärd som han och Karl Hedin nu tar till är ovanlig. Men att de inte hade gjort det om de inte trodde att det fanns möjlighet för att få gehör.

– Jag har varit advokat i snart 35 år men har aldrig själv använt mig av den här möjligheten. Men det här anser vi är en exceptionell situation där det är motiverat att använde det här.

Fakta: Detta har hänt

Turerna i jaktbrottshärvan kring Karl Hedin har varit många och trassliga och tog sin början i slutet av oktober 2018.

Efter en tids spaning slog polisen till och grep och anhöll fyra personer misstänkta för bland annat grovt jaktbrott. Enligt åklagaren skulle en varg ha blivit jagad den dagen, men någon djurkropp hade inte hittats.

Polisen kom de misstänkta jägarna på spåren genom ett tips och hade innan gripandena jobbat med utredningen i flera månader. Gruppen misstänktes för att ha illegalt jagat och dödat lodjur och varg.

Polisen hade bland annat använt sig av hemlig telefonavlyssning för att avslöja den illegala jakten. Efter att samtliga misstänkta släppts på fri fot efter omkring en månad i häktet polisanmälde Karl Hedin åklagaren Lars Magnusson.

Polisanmälan gällde främst den avlyssning som bedrivits mot de misstänkta. Enligt Hedin hade åklagaren begått tjänstefel när han använde sig av åtgärden eftersom straffvärdet på brottet inte var tillräckligt högt för att motivera det.

Anmälan mot Lars Magnusson lades dock ner av särskilda åklagarkammaren.

Karl Hedin är en välkänd profil inom näringslivet. Han är ägare till trävarukoncernen AB Karl Hedin, som bland annat driver en bygghandelskedja, sågverk, samt förädlar skog.

Han har också gjort sig känd som en aktiv debattör i vargfrågan, kritisk till den förda rovdjurspolitiken och förespråkare för en minskad vargstam. Han har föreläst om detta, och skrivit flera böcker på temat.

Huvudförhandlingen i målet hölls i Västmanlands tingsrätt som friade samtliga åtalade.

Den friande domen överklagades av åklagaren.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons