Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kanye och Jesus chanslösa – kandiderar ändå

Jesus Kristus, Din mamma och Kanye West. Trots att Donald Trump och Joe Biden är ohotade i striden om presidentposten i USA har ytterligare drygt 1 200, mer eller mindre seriösa, kandidater registrerat sig.
USA • Publicerad 2 november 2020
Kanye West under ett möte med Donald Trump i Vita huset 2018. Arkivbild.
Kanye West under ett möte med Donald Trump i Vita huset 2018. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Och att den sortens kandidater är chanslösa betyder inte att de inte kan ha en inverkan på valet.

– Det finns många, ibland lite udda partier. I jämna val kan de förstöra genom att ta röster från andra kandidater, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Annons

– Ett sådant exempel är när den kände aktivisten Ralph Nader kandiderade för Gröna partiet i valet 2000. Vissa hatar honom fortfarande. De anser att han stal röster från Al Gore och därigenom gav segern till George Bush.

Röster som inte hörs

Bland de drygt 1 200 som registrerat sin kandidatur i valet syns namn som Howie Hawkins, kandidat för Gröna partiet, och Jo Jorgensen, kandidat för Libertarianska partiet. Men också mindre seriösa aktörer som: "Yeshua King of Kings Lord of Lords Jesus Christ" och "Your Mom".

Ett riktigt känt namn är entreprenören och världsstjärnan Kanye West, som redan 2015 meddelade att han tänker ställa upp i årets val. Sedan dess har hans politiska utspel kommit och gått. Men i juli bekräftade stjärnan att han faktiskt kandiderar för att bli president.

– Kanye West har ingen chans; han är en marginell kandidat i det här spelet. En anledning till att andra kandidater ställer upp, trots att de aldrig vinner, är att de anser att deras röster inte hörs i den politiska debatten, säger Dag Blanck.

Bara tre veckor före valet lanserade West sin första kampanjfilm. Ovanligt sent för att kunna ge sken av att vara en seriös kandidat, säger Kajsa Falasca, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet.

"En knäpp idé"

West försöker i stället samla folket kring frågor om familj, tro och rättvisa. Det kan vara ett sätt för honom att få ett finger med i spelet, säger hon.

– Med tanke på att han tidigare visat stöd för Trump tror jag att det här till viss del är ett försök att påverka opinionen; att influera svarta amerikaner genom att lyfta fram konservativa frågor.

Det är lätt att avfärda West som oseriös eftersom det är helt otänkbart att han vinner, säger Martin Söndergaard, doktorand i marknadsföring och marknadsstrategi på Handelshögskolan i Stockholm.

– Om hans avsikt är att bli president så tror jag att den här kampanjen syftar till att få folk att vänja sig vid tanken på honom i Vita huset. Det är en knäpp idé, men i nästa val kommer det inte att kännas lika märkligt.

Ingen av de andra kandidaterna har heller någon möjlighet att påverka valet i år, bedömer Dag Blanck.

Annons

– De demokrater som hade kunnat tänka sig att rösta på en Nader-figur inser att det är en bortkastad röst. Man har enats i det övergripande målet att få bort Trump. Och på den republikanska sidan har presidenten ett enormt stöd.

Bakgrund: Andra kandidaterna

Donald Trump och Joe Biden är inte de enda kandidaterna i det amerikanska presidentvalet. Bakom dem står en lång rad optimister. Ingen av dem har stöd nog för att få vara med i tv-debatterna och endast en av dem – libertarianen Jo Jorgensen – finns representerad på valsedlar i hela landet.

Här följer några kandidater som kan dyka upp på valsedlar och några som väcker stor uppmärksamhet.

.

Jo Jorgensen, Libertarianska partiet

Sätter individens frihet i första rummet, med minimalt ingripande från staten, låga skatter och en utrikespolitik där USA håller låg profil i omvärlden. Förespråkar därtill fri abort, samkönade äktenskap och legalisering av marijuana. I förra valet samlade partiets kandidat Gary Johnson drygt tre procent av rösterna.

Howie Hawkins, Gröna partiet

Driver en vänsterorienterad miljöpolitik och finns med på en stor del av landets valsedlar, med stöd från flera vänstergrupper. År 2016 gick partiets kandidat Jill Stein till val med ett erbjudande om en "Green New Deal", en miljöanpassad anspelning på Dwight D Eisenhowers stora reformpaket i depressionen på 1930-talet. Stein fick en dryg procent av rösterna.

.

Gloria La Riva, Partiet för socialism och frihet

Kommunistpartiet kommer att finnas med på valsedlar i åtminstone ett tiotal delstater. Kandidaten La Riva har ställt upp i en lång rad val utan att komma tillnärmelsevis nära partiets mål om en socialistisk revolution. Hennes kampanjparoll går ut på att kapitalismen måste gå under för att jorden ska kunna överleva.

.

Kanye West, oberoende/Födelsedagspartiet

Den rappande världsstjärnans politiska utspel har uppmärksammats till och från de senaste åren. I detta val har han sent omsider tagit sig in på valsedlar i flera delstater och spenderat stora pengar på en valkampanj. Valplattformen ackompanjeras av bibelcitat och en kvinnlig bibelföreläsare är hans tilltänkta vicepresident. Vid förra valet uttalade han sitt stöd för Donald Trump, som senare har tagit emot honom i Vita huset under stort medieuppbåd.

.

Rocky De La Fuente, Allianspartiet

Försökte utmana Trump om Republikanernas nominering, men fick nästan inget stöd. Står i stället med på valsedlar i åtminstone 15 delstater som kandidat för Allianspartiet och Reformpartiet, men också för ytterhögerpartiet AIP. I Kalifornien har partiet fört fram honom som sin kandidat utan att fråga, med Kanye West som vicepresidentkandidat. Partiet, känt för sin rasåtskillnadspolitik på 1960-talet, säger sig ha bytt inriktning och numera vilja locka minoritetsgrupper bort från Demokraterna.

.

Don Blankenship, Konstitutionspartiet

Skandalomsusad tidigare vd för ett av USA:s största kolgruvebolag, som representerar ett parti som står för en radikal höger- och bokstavstolkning av konstitutionen. Förnekar klimatförändringarna och dömdes för några år sedan till ett års fängelse för att ha försummat säkerhetsåtgärder vid en explosionsolycka i en av bolagets gruvor, där 29 personer omkom. En stor del av hans politiska gärning har kommit att handla om att bestrida domen, samt ta strid med miljövänlig politik i allmänhet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons