Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Känslokrockar när Lööf valkampanjar

Centerledaren Annie Lööf valspurtar med motstridiga känslor.
Hon känner en medvind för partiet i opinionen men också en klump i magen.
Politik • Publicerad 7 september 2022
Centerpartiets partiledare Annie Lööf har motstridiga känslor i valspurten – en känsla av medvind för partiet men klump i magen över det tonläge och hat hon ibland möter.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf har motstridiga känslor i valspurten – en känsla av medvind för partiet men klump i magen över det tonläge och hat hon ibland möter.Foto: Anders Wiklund/TT
Centerledaren får en kram när hon kampanjar i Solna Centrum.
Centerledaren får en kram när hon kampanjar i Solna Centrum.Foto: Anders Wiklund/TT

– Jag har en klump i magen när jag åker runt på mina kampanjresor för att det är så pass polariserat och så mycket hat och hot på ett sätt som jag inte har upplevt tidigare, säger Lööf, som var en av måltavlorna för dådet under politikerveckan i Visby i juli, då psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren mördades.

Tonläget från sociala medier har letat sig ut i verkligheten och anständighet och förnuft har släppt hos en del hon möter på möten runt landet, beskriver Centerledaren för TT.

Annons

På onsdagseftermiddagen, bara dagar före valet, gör hon kampanjnedslag i Solna och Lidingö, mellan en pressträff om agenda för en ny regering och en debatt med SD-ledaren Jimmie Åkesson i SVT.

"Många tackar"

Lööf går runt och peppar lokala partiföreträdare och pratar med personer som kommer fram för selfies eller för att ha synpunkter på politik i allmänhet, på partiet eller henne själv.

– Det är väldigt många som kommer och tackar för att jag står upp mot SD. Och så handlar det om elpriser, hur vi ska sänka elräkningar, och många är oroliga över både gängkriminalitet och otrygghet på landsbygden, beroende på var jag är, säger hon om möten hon haft runt i landet.

Möter hon några reaktioner över att hon sagt att S-ledaren Magdalena Andersson är partiets statsministerkandidat och att Centern kan se sig i en regering med Socialdemokraterna?

– Det är klart att det kommer fram en och annan moderat som är bitter. Men överlag är det mycket positiva reaktioner över att att vi inte har vikt oss för Sverigedemokraterna och att vi är beredda på blocköverskridande överenskommelser.

Lyckönskningar från S

I Lidingö centrum önskar några S-valarbetare henne lycka till i valet och säger att de hoppas att Centern får ett bra resultat.

I Solna går en äldre kvinna med SD-märke på rullatorn fram till Annie Lööf och säger att det är invandrare som utsätter varandra för rasism, inga andra.

Det har uppenbarligen inte undgått henne hur ofta Annie Lööf markerar mot Sverigedemokraterna, och det lyfts fram i partiets valbudskap.

– Det är viktigt på riktigt, det är första gången som ett främlingsfientligt, populistiskt parti är en del av ett regeringsunderlag. Det oroar mig på djupet, säger Lööf.

Hon beskriver det som att hon i elva år som partiledare "stått stadigt i den liberala myllan mot vänsterpopulism såväl som högerpopulism och främlingsfientlighet".

Annons

– Men anledningen till att människor vill rösta på Centerpartiet är ju sakpolitiken säger hon och pratar om klimatpolitik, ökad matproduktion och grön omställning.

Hon lyfter fram att hon föreslagit att riksdagspartier redan nu, över blockgränserna, ska sätta sig ner och ge snabba besked om stöd till oroliga företagare och hushåll.

Känner medvind

För ett tag sedan såg det inte så bra ut för Centerpartiet i de många, men skiftande, opinionsmätningar som publiceras.

– Jag känner genuin medvind, jag hoppas det bär ända in i mål.

Oavsett vem som får bilda regering måste det enligt Lööf gå fortare än de 134 dagarna det tog efter valet 2018.

En budget måste snabbt fram, en proposition om det slutliga inträdet i Nato måste skrivas och Sveriges ordförandeskap i EU efter nyår måste förberedas.

– Vi kan inte skämma ut oss mot resten av världen och vara ledarlöst.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons