Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Känd bro kan monteras ned – för Bezos lyxbåt

Amazongrundaren Jeff Bezos nya lyxseglare är gigantisk – vilket ställer till problem med logistiken. Delar av en historisk bro kan komma att monteras ned så att superyachten kan lämna varvet i Alblasserdam nära Rotterdam.
Båtar • Publicerad 4 februari 2022
Delar av bron Koningshaven kan komma att monteras ned för att ge plats åt Jeff Bezos superyacht.
Delar av bron Koningshaven kan komma att monteras ned för att ge plats åt Jeff Bezos superyacht.Foto: Peter Dejong/AP/TT
Superyachten som byggs till Amazongrundaren Jeff Bezos är så stor att delar av en bro kan behöva plockas ner så att lyxbåten kan lämna varvet.
Superyachten som byggs till Amazongrundaren Jeff Bezos är så stor att delar av en bro kan behöva plockas ner så att lyxbåten kan lämna varvet.Foto: Guy Fleury/AP/TT

Han är en av världens rikaste män och hans nya tremastade segelyacht kommer med sina 127 meter att bli en av de längsta som hittills har byggts.

Men Jeff Bezos lyxfarkost – med en prislapp på runt 485 miljoner dollar (4,4 miljarder kronor) – är inte bara lång. Med sina master kommer den också att vara för hög för att passera under bron Koningshaven i den nederländska hamnstaden Rotterdam.

Kommunen backar

Annons

Tidigare i veckan meddelade en talesperson för kommunen att grönt ljus getts till en begäran från skeppsbyggaren att tillfälligt ta bort mittendelen av bron så att yachten skulle kunna passera där i sommar. Det utlöste omfattande kritik i sociala medier och nu säger borgmästaren till nederländska medier att något beslut inte alls har fattats.

Kommunen kommer att fälla sin dom först efter det att en tillståndsansökan har lämnats in. Därefter kommer påverkan på bron att utvärderas, bland annat om nedmonteringen kan ske utan skador och om Bezos kommer att stå för hela notan.

Koningshaven, som även kallas De Hef, stod klar 1878 och byggdes om efter att ha bombats av nazisterna under andra världskriget. Nu är den en självklar del av stadens siluett och många i staden är kritiska till hur mångmiljardärens båt kan komma att påverka bron – i synnerhet som kommunfullmäktige efter en omfattande renovering 2017 lovade att de aldrig mer skulle plocka ner De Hef.

"Bisarrt"

– Det här är bara massa nonsens. De hade aldrig gjort samma sak för oss normala människor, säger en Rotterdambo till BBC.

– På ett sätt är det bisarrt att om du har ett känt namn, massa pengar och massa inflytande så kan du få en bro flyttad ur vägen, säger en annan.

När Bezos inte njuter av livet ombord på sina yachter blickar han gärna mot stjärnorna – förra året följde han med på sitt företag Blue Origins första bemannade rymdresa.

Fakta: Vad är en superyacht?

Yacht är en benämning på en farkost framdriven med segel eller motor och som är avsedd för representations-, nöjes- eller tävlingsändamål.

Storleken kan variera inom vida gränser, men termen avser numera mest stora, exklusiva båtar.

Så vad avgör om en lyxig båt är en yacht eller superyacht? 24 meter brukar anges som den undre gränsen för en superyachts längd och den ska ha en professionell besättning. Vissa drivs av segel, andra av motor.

En begagnad superyacht kan kosta från 10 miljoner dollar medan en ny kan landa på 600 miljoner dollar, enligt siffror från industrin.

Världens största privatägda superyacht Azzam mäter 180 meter och rymmer 36 gäster, 80 besättningsmedlemmar och ett rum att träna golfsvingar i. Den ryske miljardären Roman Abramovichs båt Eclipse är "bara" 162,5 meter men har två helikopterplattor, en eldstad och en pool som kan bli ett dansgolv.

Källa: Nationalencyklopedin, Forbes, Reuters

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons