Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Över 100 blixtnedslag i minuten i Kanada

Antalet farliga terrängbränder i värmeböljans Kanada är nu uppe i nästan 200. De flesta eldsvådor har startats av åskoväder – antalet blixtar i området har tidvis varit nästan 100 gånger det normala.
Nordamerika • Publicerad 5 juli 2021
Bränderna drabbar västliga delar av både Kanada och USA. Här brinner det nära Gorman i Kalifornien i helgen.Foto: Brandkåren i Los Angeles/AP/TT
En vattenbombande helikopter nära Lytton, British Columbia, i fredags.Foto: Darryl Dyck/The Canadian Press/AP/TT
USA brukar namnge större bränder. Här rasar Lavabranden vid samhället Weed i Kalifornien förra veckan.Foto: Noah Berger/AP/TT

Provinsen British Columbias brandkarta på webben kryllar av symboler i rött, orange och gult som visar pågående bränder. Bara under helgen har 40 nya farliga bränder utbrutit, vilket tar totalen till runt 200 pågående eldsvådor.

Vädret har varit extremt varmt i området, med exempelvis toppnoteringen 49,6 grader i Lytton nordost om Vancouver – med råge den högsta temperaturen som någonsin uppmätts i Kanada. Samhället, med ungefär 250 invånare, har i princip utplånats av elden.

Annons

Bybon Jeff Chapman berättar att flammorna rörde sig nästan overkligt snabbt. Han befann sig i trädgården med sina föräldrar när de såg rök och eld en bit bort.

– Tio minuter senare är huset helt slukat (av elden). Vi kunde inte göra något. Den kom så snabbt, säger Chapman till CBC.

För farligt

Föräldrarna saknas och tros ha omkommit i branden. Men det går inte att bekräfta eftersom området fortfarande är för farligt för räddningsinsatser.

Hettan har hittills krävt hundratals dödsoffer bland äldre och i andra riskgrupper, exakt hur många är svårt att fastslå.

– Det ses som troligt att den betydande uppgång i antalet dödsfall som rapporteras beror på det extrema vädret i British Columbia, säger Lisa Lapointe vid provinsens obduktionsväsende enligt NPR.

"Mest extrema"

Temperaturerna utlöser åskoväder av en nästan osannolik intensitet. Under 15 timmar i förra veckan noterade miljömätningsföretaget Vaisala över 710 000 blixtar i ett område som sträcker sig över British Columbia och delar av Alberta. Den genomsnittliga siffran motsvarande period de senaste fem åren är 8 300 blixtar.

Chris Vagasky, meteorolog på Vaisala, säger till nyhetssajten SF Gate att de flesta blixtarna inte når marken, men att ändå 112 803 stycken gjorde det under de aktuella 15 timmarna. Det innebär över 100 blixtnedslag varje minut.

"Detta är nog det mest extrema jag har sett", skriver den kände meteorologen Daniel Swain på Twitter. "En veritabel eldstorm, med tusentals blixtnedslag som säkerligen utlöser otaliga nya bränder".

Blir värre

Även i delar av USA har hettan och bränderna utlöst katastrofläge. I nordamerikanska medier påminner experter om att människans fortsatta användning av fossila bränslen bokstavligen eldar på extremvädret.

"Klimatförändringarna har blivit dödliga. Det kommer att bli värre", skriver The Washington Post på Twitter, och citerar klimatforskaren Katharine Hayhoe:

Annons

"Lidandet som är här nu kommer eftersom vi inte har lyssnat tillräckligt på varningarna".

Fakta: Extremväder i sommar

Rysslands största städer Moskva och S:t Petersburg noterade nyligen över 38 graders värme – juninivåer som inte skådats sedan 1900- eller till och med 1800-talet.

Även längre österut i Ryssland, i Sibirien, har extrema temperaturer noterats, vilket bidragit till att brandsäsongen där börjat ovanligt tidigt.

I Cypern utbröt vad som kallas landets största skogsbrand någonsin i förra veckan. Den har krävt flera liv men är nu under kontroll. Grannländer som Grekland rapporterar temperaturer på långt över 40 grader.

Mellanöstern upplever en kraftig värmebölja. I Irak uppmättes i förra veckan 52 graders värme. Enligt rapporter låter desperata föräldrar spädbarn vila i kylskåp.

I Karibien har ovädret Elsa krävt flera liv, och närmar sig nu Florida i USA.

Hettan i Nordamerika drabbar även Mexiko, där den förvärrar svår torka och skapar oro kring årets skördar. Över 70 procent av Mexiko lider nu av torka. I en femtedel av landet är torkan extrem.

I Indien har temperaturerna överstigit 40 grader i bland annat Delhi-området. Nivåerna är i snitt sju grader över det normala, vilket fått landets meteorologiska myndigheter att klassa värmen som "svårt extrem".

Källa: AFP, Reuters

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons