Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kamala Harris make blir USA:s andre – vadå?

Advokaten Doug Emhoff, make till USA:s tillträdande vicepresident Kamala Harris, blir landets förste manlige gemål till en vicepresident.
Men vad ska han kallas i sin nya roll? "Andre snubbe" eller bara "Doug" är två av internets förslag.
USA • Publicerad 8 november 2020
Kamala Harris med maken Doug Emhoff dagen före presidentvalet. Arkivbild.Foto: Michael Perez

Många första och andra damer har kommit och gått i USA under åren, men någon manlig motsvarighet har det aldrig funnits. När 56-åriga Kamala Harris nu väntas tillträda som vicepresident till Joe Biden den 20 januari nästa år förändras det.

Insikten har därför hos flertalet på internet lett till frågan om hur hennes make Doug Emhoff ska tituleras.

Annons

"Andre snubbe", "vice make" eller bara "Doug" är några av förslagen som cirkulerat på Twitter timmarna efter det att amerikanska medier utnämnt Joe Biden till vinnare av presidentvalet.

Diskussion om Clinton

Frågan är dock inte så ny som vissa vill göra gällande. Redan vid det förra valet då Hillary Clinton länge sågs som den troliga vinnaren gick diskussionen varm om hur man skulle benämna hennes make, expresidenten Bill Clinton, om hon blev president.

Allida Black, expert på rikets första damer, sade då i en intervju med AFP att Bill Clinton kort och gott skulle benämnas "tidigare president Clinton".

Om Hillary däremot varit gift med en man som inte varit president i USA skulle titeln bli "förste herre" (first gentleman), enligt Black.

Och enligt amerikanska medier är det motsvarande benämning – USA:s andre herre – som Doug Emhoff kommer att få. Någon formell titel är det dock inte, även den kvinnliga motsvarigheten är bara en informell benämning på vicepresidentens gemål.

Utöver förste man i rollen, blir Doug Emhoff även den förste juden i landets historia att vara gift med en president eller vicepresident.

Momala

Harris och Emhoff träffades på en blind date 2013 som Harris bästa vän anordnat, enligt CNN. Redan året därpå gifte de sig.

Paret har inga gemensamma barn, men Emhoffs två barn från ett tidigare äktenskap kallar sin styvmamma "momala", vilket hon tog upp i sitt första tal efter att ha blivit utsedd till vicepresidentkandidat.

– Jag har haft en mängd titlar under åren, och vicepresident kommer kännas bra, men "momala" kommer alltid vara den titel som betyder mest för mig.

Fakta: Kamala Harris

56-åriga Kamala Harris skrev i somras historia genom att bli den första svarta kvinnliga vicepresidentkandidaten i USA:s historia. 2016 blev hon den andra svarta kvinnliga senatorn, när hon valdes in som representant för delstaten Kalifornien.

Harris far är från Jamaica och hennes mor från Indien, men hon växte upp i Oakland i norra Kalifornien. Efter att ha bott en tid i Kanada och studerat vid Howard University i Washington DC återvände hon till sin hemstat för att jobba som åklagare.

2011 utsågs hon till delstatens högsta juridiska chef, motsvarande justitieminister.

Harris hade siktet inställt på Vita huset i fjol. Under den första valdebatten mellan Demokraternas aspiranter angrep hon sin nuvarande parhäst Joe Biden för att han tidigt i karriären samarbetat med senatorer som var för segregation, men hennes egen kampanj blev kortlivad och i december 2019 klev hon av.

Gift med advokaten Douglas Emhoff.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons