Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kalifornien slåss mot första "gigabranden"

Med hjälp av gynnsammare väder har Kaliforniens brandkårer lyckats trycka tillbaka delar av branden i vinregionen Napa Valley. Men på andra håll är läget fortsatt alarmerande.
USA • Publicerad 6 oktober 2020
En brandman bekämpar lågorna i vinregionen i närheten av Calistoga i Kalifornien. Bilden är från den 1 oktober.
En brandman bekämpar lågorna i vinregionen i närheten av Calistoga i Kalifornien. Bilden är från den 1 oktober.Foto: Noah Berger/AP/TT

– Vi är försiktigt optimistiska om att vi kommer att få det här under kontroll ganska snart, säger talespersonen Dave Lauchner om den brand som bröt ut den 27 september i närheten av Calistoga, omkring 12 mil norr om San Francisco.

De har hjälp av att helgens kraftiga vindar mojnat och temperaturen sjunkit.

Annons

Samtidigt rasar en annan, rekordstor brand vidare i USA:s folkrikaste delstat. Branden i naturskyddsområdet Mendocino National Forest med omnejd har nu påverkat en yta på över 400 000 hektar (eller en miljon "acre", tunnland) – större än samtliga bränder i Kalifornien mellan 1932 och 1999 sammanlagt.

Den är därmed delstatens första så kallade gigabrand, en benämning som skapats av forskare för att kunna klassificera den ökade förekomsten av enorma bränder i västra USA.

– Om detta inte är ett bevis på klimatförändringarna så vet jag inte vad som är det, säger Kaliforniens guvernör Gavin Newsom.

Tack vare att branden främst rasat i glesbefolkade områden har de materiella skadorna hittills varit begränsade. Omkring 160 byggnader har förstörts och en brandman omkommit.

Sedan i januari har det brunnit på totalt över 1,6 miljoner hektar i Kalifornien. 31 människor har omkommit, närmare 8 700 byggnader förstörts.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons