Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kadyrov aviserar "lång paus" i sitt styre

Ryssland • Publicerad 4 september 2022
Tjetjeniens hårdföre president Ramzan Kadyrov "tror att det är dags" att lämna sin post. Arkivbild.
Tjetjeniens hårdföre president Ramzan Kadyrov "tror att det är dags" att lämna sin post. Arkivbild.Foto: Musa Sadulayev/AP/TT

Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov ska ta en "lång paus på obestämd tid" från sitt styre. Det meddelar den hårdföre Putinlojalisten på sin Telegramkanal, rapporterar Radio Free Europe.

– Jag inser att jag har suttit länge på min post. Jag tror att det är dags, säger en skrockande Kadyrov i ett videoinlägg.

Annons

Kadyrov säger dock aldrig rakt ut att han ska avgå och utspelet har enligt Radio Free Europe väckt spekulationer om att tjetjenledaren vill ha någonting av Rysslands president Vladimir Putin.

Tjetjenien är en autonom rysk delrepublik. Flera tusen tjetjener, de så kallade kadyroviterna, strider för Ryssland i Ukraina.

Ryssland har i flera omgångar – 1994–1996 samt 1999–2009 – bedrivit brutala krig mot tjetjenska separatister. Kadyrov kom till makten 2007. Hans styre har anklagats för omfattande korruption och människorättsbrott.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons