Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Livstid för dödlig skolskjutning i Florida

Juryn i rättegången mot Nikolas Cruz, som sköt ihjäl 17 människor vid en skola i Parkland, Florida i USA för mer än tre år sedan, rekommenderar livstid fängelse. Därmed undkommer Cruz dödsstraff.
USA • Publicerad 13 oktober 2022
Skolskytten Nikolas Cruz med en medlem i sitt försvarsteam på onsdagen, inför juryns besked om livstids fängelse.
Skolskytten Nikolas Cruz med en medlem i sitt försvarsteam på onsdagen, inför juryns besked om livstids fängelse.Foto: Amy Beth Bennett/AP/TT

Den nu 24-årige Cruz erkände sig i oktober i fjol skyldig till dådet. Han stod då åtalad för 17 mord och ytterligare 17 fall av försök till mord – alla dem som skadades i februari 2018 när han attackerade sin tidigare skola i Parkland.

Den jury som i Fort Lauderdale skulle avgöra om Cruz skulle dömas till dödsstraff eller livstids fängelse överlade i två dagar innan de kom fram till sitt beslut.

Annons

För att han skulle dömas till döden hade samtliga tolv i juryn behövt vara eniga om straffet, varpå domaren skulle godkänna det.

Offrens anhöriga besvikna

Nu återstår för domaren Elizabeth Scherer att formellt fastställa livstidsstraffet den första november.

Besvikelsen hos offrens anhöriga var stor efter juryns besked.

– Vi är mer än besvikna över dagens dom, sade Lori Alhadeff vars dotter Alyssa dödades i massakern.

Floridas republikanske guvernör Ron DeSantis som står på de anhörigas sida kommenterade att det "svider" att Cruz inte kommer att få dödsstraff.

Under det tre månader långa domstolsförfarande där juryn skulle komma fram till ett straff har Cruz advokater hävdat att han inte kunde kontrollera sina egna handlingar och att han har hjärnskador efter att hans mor tagit droger under sin graviditet.

Alla hjärtans dag

Åklagarna har hävdat att masskjutningen var väl planerad och en högst medveten handling. I polisförhör, som spelats upp i rätten, sade Cruz att han medvetet valde den 14 februari, alla hjärtans dag, för sitt dåd eftersom han för all framtid ville förstöra just det firandet för alla på skolan.

Dådet i Parkland är det dödligaste som hittills nått rättegång i USA. Samtliga andra attentatsmän som dödat minst 17 personer dog under eller i anslutning till sina dåd, antingen genom självmord eller att de sköts av polisen.

I mars i år slöt den amerikanska regeringen en uppgörelse på 127,5 miljoner dollar, omkring 1,2 miljarder kronor, med offer och anhöriga till de dödade.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons