Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Julgranar samlas in – ska bli hem åt fiskar

Trött på granen som står och barrar?
Boende i Strängnäs kommun uppmanas nu att lämna in sina julgranar för att hjälpa fiskar som lever i Mälaren, rapporterar lokala medier.
Djur • Publicerad 6 januari 2023
Strängnäs kommun hoppas att återvunna granar ska bidra till en bättre livsmiljö för fiskar i Mälaren. Arkivbild.
Strängnäs kommun hoppas att återvunna granar ska bidra till en bättre livsmiljö för fiskar i Mälaren. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kommunens plan är att granarna med hjälp av en tyngd ska sänkas ned på sjöbotten på tre platser i Mälaren. Där ska de göra nytta som så kallade risvasar, en stor hög med buskar, grenar eller ris som sänks ned i vattnet för att motverka negativ miljöpåverkan och skapa en bättre levnadsmiljö för fiskar.

Åtgärden kan göra stor skillnad för bland annat abborren och gösen, som där kan leka, finna skydd för rovdjur och få en bra boendemiljö för sina yngel.

Annons

– Vi försöker skapa barnkammare åt de små fiskarna, som är otroligt utsatta av de större rovfiskarna. Mälarens botten är som en öken, där finns nästan ingenting som kan ge skydd. Försvinner småfisken blir det mer algblomning och vid en obalans förlorar vi djurliv, säger Kristina Svinhufvud, VA- och återvinningsstrateg på Strängnäs kommun, till Eskilstuna-Kuriren.

Granarna kommer att kunna lämnas in tills den 15 januari vid särskilda insamlingsplatser på återvinningsstationer i Strängnäs, Stallarholmen, Mariefred och Åkers styckebruk.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons