Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Jubel på Umeå universitet

Framför en storbildsskärm, i en sal på Umeå universitet, jublade Emmanuelle Charpentiers tidigare kollegor när Nobelpriset i kemi offentliggjordes för en liten stund sedan.
Nobelpriset • Publicerad 7 oktober 2020
Emmanuelle Charpentier får, tillsammans med Jennifer Doudna, ta emot årets Nobelpris i kemi.
Emmanuelle Charpentier får, tillsammans med Jennifer Doudna, ta emot årets Nobelpris i kemi.Foto: Alexander Heinl/DPA/AP/TT

Professor Bernt Eric Uhlin var föreståndare och vetenskaplig samordnare för den forskningsenhet på Umeå universitet som Emmanuelle Charpentier rekryterades till i slutet av 00-talet. Emmanuelle Charpentier var forskningsledare för enheten mellan åren 2008 och 2013. När hennes upptäckter nu prisbelönas jublas det på Umeå universitet – där tidigare kollegor och forskare som applicerat metodiken har samlats framför offentliggörandet av 2020 års Nobelpris i kemi.

– Det är oerhört glädjande, vi är alla jätteglada för det. För Umeås del har det förmodligen stor betydelse. Nu har förvisso hennes upptäckter redan genererat mycket intresse och uppmärksamhet men det här var verkligen pricken över i, säger Bernt Eric Uhlin.

Annons

Den tidigare kollegan har försökt nå pristagerskan på telefon utan framgång.

– Just nu är det såklart svårt att komma fram, men jag har skickat ett gratulationsmeddelande till henne.

TT: Hur firar ni på Umeå universitet?

– När priset offentliggjordes var det allmänt jubel. Så jag räknar med att vi kommer att fira, men hur vågar jag inte svara på. På grund av de speciella tiderna får vi försöka hitta ett format som fungerar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons