Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Jordnötsplåster bet på allergi

Barn under tre år som fick ha plåster med jordnötsprotein tycks minska sin allergi.
– Ett väldigt spännande koncept, säger barnläkaren och allergiexperten Caroline Nilsson.
Hälsa • Publicerad 3 juni 2023
Att ge barn smakportioner av jordnötter eller jordnötssmör har visat sig skydda mot allergi. Nu har samma effekt visat sig med speciella jordnötsplåster. Arkivbild.
Att ge barn smakportioner av jordnötter eller jordnötssmör har visat sig skydda mot allergi. Nu har samma effekt visat sig med speciella jordnötsplåster. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att barn som får smakportioner med jordnötter redan från tre månaders ålder mer sällan utvecklar jordnötsallergi än andra är känt sedan tidigare. Flertalet studier har visat att det är positivt att introducera barn för jordnötter tidigt för att minska risken för allergi.

Nu har forskare testat att ge barn mellan ett och tre år plåster med jordnötsprotein med gott resultat. Barnen, som redan var allergiska mot jordnötter, lottades till att få jordnötsplåster eller ett plåster utan jordnöt.

Färre reaktioner

Annons

Efter ett års behandling utsattes barnen för ett test där de fick äta motsvarande en till fem jordnötter. Studien, som publicerats i New England Journal of Medicine, visade att 67 procent av de som haft jordnötsplåstret klarade testet utan att få allergisk reaktion jämfört med 33 procent i den andra gruppen.

– Studien stöder teorin att det är positivt att låta små barn äta jordnötter tidigt och regelbundet för att undvika att bli allergiska. Det gäller även andra livsmedel och jag brukar uppmana föräldrar att inte vara så ängsliga utan att introducera olika sorters livsmedel, säger Caroline Nilsson, docent i pediatrik vid Karolinska institutet, som själv forskar inom barnallergi.

Att ge jordnötter till barn som har jordnötsallergi kan leda till allergiska reaktioner. Att tillföra jordnötsprotein via plåster och låta dem tas upp via huden i stället för att ätas trodde forskarna kunde vara ett sätt att slippa biverkningarna av behandlingen. Men nästan 9 procent av de som fick jordnötsplåster drabbades av allvarliga biverkningar av plåstret, jämfört med 1,2 av de som fick placeboplåster.

– Men det är ändå färre biverkningar än vid oral terapi, när man ger barnen jordnöt att äta, säger Caroline Nilsson.

Kan ha växt ifrån

Att det var så pass många som en tredjedel av de allergiska barnen som fick placeboplåster som kunde äta jordnötter utan att få en allergisk reaktion förvånar Caroline Nilsson. Dessa hade ju inte "tränats" med jordnötsprotein på huden.

– Kanske är det så att små barn växer ifrån sin jordnötsallergi i större utsträckning än äldre barn. Dessa skulle man ju vilja ta reda på vilka de är, men det har vi inte metoder för i dag, säger hon.

I dag finns ett läkemedel för barn med jordnötsallergi som består av kapslar med jordnötsprotein som strös över mat. Genom det tränas barnen upp till att tåla jordnötter.

– Teorin om att barn ska undvika livsmedel för att slippa bli allergiska kom under 1980-talet och den verkar leva kvar. Jag märker att vissa föräldrar är rädda att ge sitt barn ”fel” saker. Men det riskerar att blir väldigt begränsande, säger Caroline Nilsson.

Fakta: Om studien

362 jordnötsallergiska barn från USA, Kanada, Australien och Europa lottades till antingen att får plåster med jordnötsprotein eller placebo, det vill säga plåster utan jordnöt.

Efter ett års behandling utsattes barnen för ett provokationstest där de fick äta mellan en och fem jordnötter. Kriteriet för att ha klarat ett provokationstest efter ett år var olika beroende på hur mycket jordnötsprotein barnen tålde när vid studiens början.

Tanken bakom att ge jordnötsprotein till huden via plåster är att det bland annat skulle vara ett enklare och leda till färre biverkningar.

Efter ett års behandling klarade 67 procent av de som fått jordnötsplåstret det utan att få allergisk reaktion jämfört med 33 procent i den andra gruppen.

Källa: New England Journal of Medicine

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons