Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Johnson: Tredje dos till alla före nyår

Premiärminister Boris Johnson vill att samtliga medborgare i England över 18 år ska få en tredje vaccindos före nyår.
Beskedet kom i ett tv-sänt tal där Johnson jämförde omikron-spridningen med en kommande jättevåg.
Storbritannien • Publicerad 12 december 2021
Storbritanniens Boris Johnson håller tal till nationen om coronapandemin.
Storbritanniens Boris Johnson håller tal till nationen om coronapandemin.Foto: Kirsty O'Connor/AP/TT

Beskedet från Johnson innebär en rejäl utmaning för hälsovården att genomföra massvaccinering.

Övriga delar av Storbritannien, såsom Skottland, Wales och Nordirland, brukar följa efter beslut som fattas av premiärministerns regering. Johnson lovade extra stöd till de tre.

Inlett tredjedosvaccinering

Annons

Både Skottland och Nordirland har redan börjat vaccinera alla över 30 år med en tredje dos, medan Skottland kan de som är mellan 18 och 29 år få en tredje dos senare i veckan, skriver brittiska BBC.

– Det råder ingen tvekan, en flodvåg av omikron är på väg, sade Johnson.

Däremot kom inga besked om nya restriktioner under hans tal.

Enligt analyser direkt efter talet, klockan 21 svensk tid, måste militär engageras i uppgiften att vaccinera en majoritet av befolkningen före den 31 december.

Enligt Johnson kommer över 40 militära planeringsgrupper att agera runt om i England.

Experter som i brittiska medier bedömde åtgärderna sade att just en tredje vaccindos är rätt väg att gå, men att det återstår att se hur läget utvecklar sig för att bedöma om ytterligare restriktioner behöver införas.

Höjd varningsnivå

Storbritannien meddelar också att landet höjer varningsnivån för coronaviruset från 3 till 4 på sin 5-gradiga skala, med anledning av omikronspridningen.

På söndagen registrerades drygt 1 200 omikronfall av landets myndigheter och totalt rör det sig om fler än 3 000 upptäckter.

Närmare 90 procent av befolkningen som är 12 år och äldre i Storbritannien har fått en första vaccindos, drygt 80 procent har fått en andra dos, medan 40 procent också har fått en tredje, enligt BBC:s beräkningar.

Premiärminister Johnsons framträdande en söndagskväll på bästa sändningstid kom när flera skandaler och ifrågasättanden ruckar på hans och hans konservativa parti Tories regeringsställning. Det handlar om uppgifter om en julfest på Downing Street mitt under lockdown förra året, samt om partivänners lukrativa lobbyverksamhet. Såväl premiärminister som parti faller skarpt i opinionsmätningarna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons