Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Johnsons rådgivare avgår efter julfestvideon

Hade ni fest eller? Motstridiga uppgifter om ett julparty hos premiärministern, mitt under stenhård lockdown, skakar brittiska regeringen.
En nära medarbetare till premiärminister Boris Johnson har redan kastat in handduken och gråtande meddelat att hon lämnar sin post.
Storbritannien • Publicerad 8 december 2021
Allegra Stratton, rådgivare till Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, brast i gråt när hon på onsdagen meddelade sin avgång efter att att en video läckt om olämpligt uppförande under en sammankomst i samband med jul förra året.
Allegra Stratton, rådgivare till Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, brast i gråt när hon på onsdagen meddelade sin avgång efter att att en video läckt om olämpligt uppförande under en sammankomst i samband med jul förra året.Foto: Jonathan Brady/AP/TT

Rösten bar inte för Allegra Stratton, tidigare pressekreterare och talesperson för klimatmötet i Glasgow, när hon för medier förklarade att hon avgår och "att hon kommer att ångra de där orden i resten av mitt liv".

Dessförinnan hade kretsen runt Boris Johnson frenetiskt avvisat alla uppgifter om en fest. Enligt rykten ska det ha varit någon form av evenemang för premiärministerns medarbetare på Downing Street i London strax före jul förra året, då hårda pandemirestriktioner gällde i Storbritannien.

Skämtar i video

Annons

Häromdagen kom brittiska medier över en kort video med premiärminister Johnsons medarbetare. De skämtar om den eventuella festen på vad som verkar vara en fejkad presskonferens – och inspelningen tolkas som att de övar inför en möjlig skandal då det avslöjas att de struntat i covid-reglerna.

– Det var ingen fest, vi tog bara lite ost och vin, föreslår någon.

– Går ost och vin för sig? Vi hade ett jobbmöte, funderar Allegra Stratton, då Johnsons talesperson, i videon.

Ett uttalande hon senare alltså kom att ångra bittert.

Johnson slår ifrån sig

Johnson fick i underhuset i London på onsdagen ta emot skoningslös kritik, och anklagelser om mörkläggning.

– Det där klippet gör även mig rasande, säger han.

– Jag ber om ursäkt för intrycket det ger. Men jag har om och om igen – sedan dessa anklagelser kom – försäkrats om att ingen fest har ägt rum, inga covid-regler har brutits.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons