Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Johnson: Hälften vindkraft i Storbritannien

Vindkraft byggde det brittiska imperiet, och nu är det dags igen, säger premiärminister Boris Johnson. Under detta decennium ska vindkraften till havs utökas till 40 gigawatt – motsvarande halva landets elkonsumtion.
Storbritannien • Publicerad 6 oktober 2020
Vindkraft förutspås kunna ta över en hel del av elförsörjningen i många länder. Och till havs finns inga störda grannar, samtidigt som turbinerna kan göras mycket större. Arkivbild från Virginia i USA.
Vindkraft förutspås kunna ta över en hel del av elförsörjningen i många länder. Och till havs finns inga störda grannar, samtidigt som turbinerna kan göras mycket större. Arkivbild från Virginia i USA.Foto: Steve Helber/AP/TT
Boris Johnson vill satsa grönt. Här provar han en elbilsladdare i London i måndags.
Boris Johnson vill satsa grönt. Här provar han en elbilsladdare i London i måndags.Foto: Leon Neal/pool/AP/TT

Efter pandemin måste ekonomin "återuppbyggas grönare", understryker Johnson i ett initiativ på Konservativa partiets kongress. Vindkraft och andra gröna satsningar kan skapa hundratusentals, kanske miljoner, nya arbetstillfällen, menar han.

– En del har fnyst åt vindenergin, säger Johnson i ett tal.

Annons

– Men de glömmer vårt lands historia. Det var vinden till havs som fyllde seglen för Drake och Raleigh och Nelson, och lyfte landet till kommersiell framgång.

Francis Drake, Walter Raleigh och Horatio Nelson var brittiska militärer och upptäcktsresande på 1500-, 1600- och 1700-talen.

För att bädda för satsningarna vill Johnson till att börja med öronmärka 160 miljoner pund (1,85 miljarder kronor) till att bygga ut hamnar och andra anläggningar för tillverkning och distribution av vindturbiner.

I ett projekt planeras flytande vindkraftverk med en kapacitet på 1 gigawatt.

Det sammanlagda målet 40 gigawatt är på längre sikt, närmare bestämt till 2030, och skulle innebära ett fyrfaldigande av Storbritanniens vindkraft.

Oppositionen invänder att Johnson har en historia av stora löften som inte uppfylls. Labourpartiets vice ledare Angela Rayner välkomnar premiärministerns miljömedvetenhet, men skriver på Twitter att hans planer "inte kommer i närheten av att möta de utmaningar som klimatnödläget och jobbkrisen innebär".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons