Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Johansson borstar av sig KU-kritik

Justitieminister Morgan Johansson (S) tar inte så hårt på kritiken från KU, kritik som bidragit till att SD, M, KD och L vill rösta bort honom.
Politik • Publicerad 3 juni 2022
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) tar lätt på kritiken från KU och välkomnar besked om att Centerpartiet inte stödjer misstroende mot honom. Arkivbild.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) tar lätt på kritiken från KU och välkomnar besked om att Centerpartiet inte stödjer misstroende mot honom. Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm/TT

När riksdagens konstitutionsutskott (KU) presenterade sitt betänkande i torsdags lyfte utskottet fram kritik mot ett tiotal uttalanden som olika ministrar gjort. Uttalanden som enligt KU inte håller för närmare granskning, inte var rättvisande eller inte är korrekta. Sådana ska ett statsråd akta sig för.

Statsminister Magdalena Andersson nämndes för ett uttalande som kunde tolkas som att hon gjorde ett politiskt inlägg i en rättsprocess om en av sina ministrar.

Risad av KU

Annons

Morgan Johansson fick kritik av ett enigt KU för tre olika uttalanden

De handlade om att han ifrågasatt om det skulle vara förenligt med grundlagen att evakuera tolkar och andra som arbetat för Sverige och Försvarsmakten i Afghanistan till Sverige. Han hävdade också att det skulle röra sig om ett mycket stort antal personer.

– Man kan inte börja hitta på problem som inte finns, det är ohederligt och att en minister gör det är illa, sade Vänsterpartiets KU-företrädare Mia Sydow Mölleby när KU lade fram kritiken mot Johansson.

Ett annat uttalande av Johansson som KU slår ner på handlade om att han till en början överdrev hur många som hade hoppat av från kriminella gäng inom ett program i Malmö.

– Det här är en van, erfaren minister och Magdalena Anderssons ställföreträdare som kanske tycker att det är ok att skarva lite, sade Mölleby.

Hon talade om Johansson som "glappkäftig" men var inte ensam om att just nämna honom.

Inte så tung

Men Morgan Johansson ser inte den kritik som riktas mot honom som så tung.

– Den slutsats jag drar är att KU inte tycker det är så allvarligt, säger han.

TT: Du tycker inte att det fanns skäl för den här kritiken då?

– Jag står för de uttalanden jag gjort och sedan kan man tolka dem på olika sätt om man vill göra det.

Annons

Ett tecken på att kritiken inte är så allvarlig är att KU inte bad honom komma till utfrågningar, anser han.

Fick inte

– Jag hade gärna kommit till KU och redogjort för de uttalanden jag gjorde, men jag fick aldrig chansen.

Han har inga planer på att avgå, han ser inga sakliga skäl för det heller. Han välkomnar att Centerpartiet har gjort klart att C inte stödjer misstroendet mot honom. Det innebär att hans jobb kan vara räddat fram till valet, förutsatt att någon ledamot inte trycker fel eller avviker från partilinjen i omröstningen om honom den 7 juni

– Man kan aldrig vara det (säker) förrän klubban går i bordet, men just nu ser det ut som att misstroendevotumet kommer att misslyckas.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons