Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

JO kritiserar isolering av fånge

Brott • Publicerad 16 januari 2023
Muren vid fängelset i Kumla. Arkivbild
Muren vid fängelset i Kumla. ArkivbildFoto: Per Knutsson/TT

En fånge hölls i avskildhet i flera månader med hänvisning till sin egen säkerhet. Men Justitieombudsmannen (JO) kritiserar Kriminalvården för att så lång tid i isolering är oförenlig med en human kriminalvård, skriver tidningen Publikt.

Mannen avtjänade ett tio månader långt fängelsestraff. Kriminalvården bedömde att han måste sitta i ett fängelse med högsta säkerhetsklassning. Psykisk ohälsa och en hotbild gjorde också att han inte ansågs kunna placeras med andra fångar.

Annons

Han placerades på Kumlafängelset och hölls isolerad från andra i drygt fyra månader innan Kumla lyckades få honom omplacerad till Norrtäljefängelset.

Mannen anmälde Kriminalvården till JO.

Nu riktar JO kritik mot Kriminalvården. Enligt JO Katarina Påhlsson är det inte förenligt med vare sig fängelselagen eller en human kriminalvård att låta någon sitta så lång tid i avskildhet. Det underlättar inte heller återanpassning, konstaterar JO i beslutet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons