Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Jesse Jackson går i pension

Den amerikanske medborgarrättskämpen, pastorn och politikern Jesse Jackson kliver av som ledare för Rainbow Push Coalition, den medborgarrättsrörelse han själv grundade 1971.
USA • Publicerad 14 juli 2023
Jesse Jackson, 81, går i pension från sin medborgarrättsorganisation.
Jesse Jackson, 81, går i pension från sin medborgarrättsorganisation.Foto: Jed Jacobsohn/AP

Beslutet kommer formellt att tillkännages på söndag under organisationens årliga konvent, säger Jacksons son, Illinois-demokraten Jonathan Jackson, till Chicago Sun-Times.

Jonathan Jackson säger vidare att hans far "för alltid befunnit sig på rättvisans scen och aldrig slutat kämpa för medborgerliga rättigheter" och att det kommer att vara den prägel han satt på historien.

Annons

Jesse Jackson – som stod vid sidan av medborgarrättskämpen Martin Luther King Jr när denne blev ihjälskjuten i Memphis, Tennessee, 1968 – har i decennier varit en av USA:s mest tongivande röster för medborgerliga rättigheter. Som politiker har han ställt upp som presidentkandidat för Demokraterna 1984 och 1988.

Pastorn, som fyller 82 år i oktober, fick diagnosen Parkinsons sjukdom 2017, men har fortsatt vara aktiv inom sin organisation trots hälsoproblem. I början av 2021 opererade han gallblåsan och behandlades senare samma år för covid-19.

Jackson bröt med Martin Luther Kings Southern Christian Leadership Conference 1971 för att bilda Operation PUSH – People United to Save Humanity – i Chicago.

Organisationen döptes senare om till Rainbow PUSH Coalition och rörelsen har bland annat arbetet med att uppmuntra företag att anställa fler ur minoritetsgrupper och genomföra röstregistreringskampanjer i färgade områden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons