Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Japansk minister "förklarar krig" mot disketter

Japan • Publicerad 4 september 2022
Disketten – snart ett minne blott i japansk förvaltning?
Disketten – snart ett minne blott i japansk förvaltning?Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Större delen av världen slutade använda disketter runt millennieskiftet. Men i Japan – diskettens hemland – är lagringsmediet fortfarande standard i offentlig förvaltning.

En inventering som den japanska regeringen gjort visar att inte mindre än 1 900 ansökningsprocedurer kräver inlämning på diskett, cd eller minidisc , rapporterar affärstidningen Nikkei Asia.

Annons

Men nu stundar förändring.

"Digitaliseringsministern förklarar krig mot disketter", skriver landets digitaliseringsminister Taro Kono på Twitter.

Målsättningen är att digitala dokument framöver ska kunna lämnas in online. Men risken är att reformen möter motstånd. När Kono i fjol ville fasa ut myndigheternas faxmaskiner protesterade hundratals tjänstemän, rapporterar the Guardian.

En diskett har ett lagringsutrymme på 1,44 megabyte. Som jämförelse har en bild, knäppt med en ny smartphone, en filstorlek runt tre till nio megabyte.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons