Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Jakt lockar allt fler kvinnor

Det senaste året har intresset för jakt ökat i Sverige. Framför allt är det kvinnor som i större utsträckning ger sig ut i skogen med gevär.
Jakt • Publicerad 3 oktober 2020
Åsa Berggren tog sin jagarexamen i somras.
Åsa Berggren tog sin jagarexamen i somras.Foto: Privat
Allt fler kvinnor väljer att börja jaga, enligt Naturvårdsverket. Arkivbild.
Allt fler kvinnor väljer att börja jaga, enligt Naturvårdsverket. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Älgjakten pågår nu i flera delar av landet och bland jaktlag och ute i skogen märks en fortsatt tydlig trend: kvinnorna blir allt fler.

Sedan årsskiftet har antalet jaktkort lösta av kvinnor ökat med 7,3 procent jämfört med samma period föregående år, enligt Naturvårdsverket.

Annons

Tittar man längre tillbaka i tiden ser man att antalet kvinnliga jägare har ökat stadigt de senaste fem åren. Runt 1 000 nya kvinnliga jägare har tillkommit per år sedan jaktåret 2016–2017. Daniel Bladh, handläggare på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, tror att det ökade intresset bland kvinnor är resultatet av en kedjeeffekt.

– Kommer det in en kvinna i ett jaktlag så är det lättare för ytterligare en att komma in.

Fler kvinnor

Anders Larsson, ordförande i Vingåkers Jaktskytteklubb, som årligen håller i jägarexamenskurser har märkt hur intresset för jakt har ökat bland kvinnor de senaste åren.

– Vanligtvis är det 90 procent killar, men i år var det tolv killar och nio tjejer. Det är otroligt kul. Överlag märker jag att intresset för jakt ökar, vår klubb har ökat med över 100 medlemmar det senaste året.

En av kvinnorna som utbildade sig på en av årets jägarexamenskurser är Åsa Berggren. Hon tog sin examen i somras efter det att hennes intresse för jakt väcktes när hon följde med sin pojkvän ut i skogen.

– Från början satt jag bara bredvid honom. Sedan kände jag att jag också vill skjuta. Det verkade så himla kul.

Under coronapandemin har också många känt sig isolerade, vilket kan ha bidragit till en längtan efter skog och natur. Men att Åsa Berggren fick upp ögonen för jakt just nu hade ingenting med det att göra.

– Jag började jaga av rent intresse.

Inte särbehandlad

Åsa Berggren oroade sig över att hon som kvinna skulle bli särbehandlad.

– Så har det inte alls varit. I mitt jaktlag ställer alla upp för varandra, det finns inga grabbiga besserwissrar.

Annons

– I samband med att jag tog min examen och delade det på sociala medier blev jag kontaktad av ett jaktlag som ville få in fler kvinnor. Nu är jag med där, vi är två kvinnor än så länge. Utöver det jagar jag med ett kvinnligt jaktlag i Vingåker en gång i veckan. Det är otroligt roligt att skjuta, men också att bara vara i skogen och att känna tillhörighet med naturen.

Fakta: Jaktkort

För att jaga i Sverige krävs det – förutom jägarexamen – att du har betalat viltvårdsavgiften.

När du har betalat avgiften kan du lösa ut det statliga jaktkortet. Det fungerar alltså som ett bevis på att du har betalat och är berättigad att jaga.

Avgiften är fastställd till 300 kronor och betalas till Viltvårdsfonden.

Även hundförare, som inte planerar att avlossa skott men som är med när vilt fälls, måste betala avgiften.

Källa: Naturvårdsverket.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons