Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Italiensk lärare: Vi försöker hålla oss lugna

Böcker som sätts i karantän, krångliga saneringar och oroliga lärare – att öppna skolorna i Italien har varit efterlängtat, men svårt.
Italien • Publicerad 4 oktober 2020
Klaus Verber fick genomgå tre coronatester efter att en elev i en av hans klasser testat positivt för virussjukdomen.
Klaus Verber fick genomgå tre coronatester efter att en elev i en av hans klasser testat positivt för virussjukdomen.Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT
Barbara Willimek är rektor på Max Valier-gymnasiet i Bolzano.
Barbara Willimek är rektor på Max Valier-gymnasiet i Bolzano.Foto: Henrik Montgomery/TT
Lärare var oroliga och hade svårt att komma tillbaka till en normal tillvaro igen, enligt rektor Barbara Willimek.
Lärare var oroliga och hade svårt att komma tillbaka till en normal tillvaro igen, enligt rektor Barbara Willimek.Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT
Språklektion i munskydd. Tyskaläraren Sabina Rampold är glad att vara tillbaka i klassrummet, men manar till tålamod med omständigheterna.
Språklektion i munskydd. Tyskaläraren Sabina Rampold är glad att vara tillbaka i klassrummet, men manar till tålamod med omständigheterna.Foto: Henrik Montgomery/TT
Eleverna Sophia och Kimo går i första ring på Max Valiers tekniska gymnasium i Bolzano. Här undersöker de små organismer i mikroskåp under en biologilektion.
Eleverna Sophia och Kimo går i första ring på Max Valiers tekniska gymnasium i Bolzano. Här undersöker de små organismer i mikroskåp under en biologilektion.Foto: Henrik Montgomery/TT
Skolorna har öppnat igen, men med stora anpassningar. Eleverna på Max Valier-gymnasiet uppmanas bland annat att hålla avstånd i trappor och korridorer.
Skolorna har öppnat igen, men med stora anpassningar. Eleverna på Max Valier-gymnasiet uppmanas bland annat att hålla avstånd i trappor och korridorer.Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT

Eleverna strömmar ut från klassrummen med ansiktsmaskerna på, och behållare med desinfektionsmedel är utplacerade över hela skolan. Allt är inte som vanligt på Max Valier-gymnasiet i Bolzano i norra Italien, men den 6 september fick man återigen slå upp portarna efter vårens plötsliga stängning.

– Vi var alla glada över att få komma tillbaka, både elever och lärare. Det finns en massa regler, vi har ansiktsmasker och med lite god vilja kommer vi att klara det här, säger Sabina Rampold, lärare i tyska och historia.

Annons

I början av mars tog den italienska regeringen det drastiska beslutet att stänga alla skolor. Då var det ingen som väntade sig att eleverna skulle tvingas stanna hemma terminen ut, berättar Sabina Rampold, som längtar efter att allt ska återvända till det normala.

– Men det krävs tålamod. Och det är viktigt för oss lärare att visa eleverna att vi kan klara det här, och ingjuta lite hopp i dem.

Första i karantän

Att öppna skolorna har inte gått smärtfritt. Det är redan över 800 skolor som har rapporterat att man har en eller flera elever med covid-19, och som alltså har stängt ner eller satt klasser i karantän.

Max Valier-skolan i Bolzano var den första skolan där det inträffade. En elev utan symtom hade covid-19 – och klassen sattes i karantän.

– Vi stängde genast det klassrummet och alla platser som eleverna hade varit på. Sedan fick en firma sanera allt, berättar rektorn Barbara Willimek.

Klaus Verber var en av de lärare som hade undervisat klassen, och nu har han precis gjort sitt tredje och sista coronatest efter händelsen.

– Hela situationen är besvärlig men vi försöker att hålla oss lugna och uthärda den, säger han.

Det är ändå lättare nu, när man får träffa eleverna igen, tycker Klaus Verber. I våras skedde undervisningen på distans, och det var en situation som varken lärarna eller eleverna var vana vid.

– Vissa anpassade sig snabbt, men för andra elever var det svårt. En del av dem arbetade knappt alls, säger han.

Lärare rädda

14-åringarna Kimo och Sophia är glada över att vara tillbaka. I dag har de laboratorium under biologilektionen – en av många saker som man inte kunde göra i våras.

Annons

– Den största utmaningen var kommunikationen mellan skolan och hemmet. Det var svårt att organisera sig, förklarar Sophia, och Kimo lägger till att det inte går så bra att motivera sig hemma.

Men båda tyckte att det var olustigt när en elev på skolan visade sig vara smittad. Strax därpå upptäckte man att ännu en elev hade drabbats.

– Smittan hade kunnat sprida sig snabbt. Men klassen sattes ju i karantän så efter ett kort tag kändes det lugnt igen, säger Kimo.

En del av lärarna har dock känt sig utsatta, och obekväma med att undervisa igen. Många är äldre – enligt en rapport av OECD är mer än hälften av lärarkåren i grundskolan och på gymnasiet över 50 år, och 17 procent är över 60 år.

Rektorn Barbara Willimek har känt av den starka oron.

– Vissa lärare var jätterädda för att komma till skolan under våra betygskonferenser, och då är vi ändå i en väldigt stor aula. Men under nedstängningen av samhället var de hemma hela tiden, och gick knappt ens ut för att köpa mat. Så de hade det svårt att börja ett normalt liv igen efteråt, säger hon.

Ser skolans värde

För Barbara Willimek innebär den nuvarande situationen en hel del merarbete. Arbetet med att desinficera skolan är både kostsamt och tidskrävande – bland annat ska alla böcker som lånas på biblioteket ligga i ”karantän” i 72 timmar. Hon visar också de formulär som ska fyllas i så fort en elev har varit sjuk mer än tre dagar – sedan krävs läkarintyg för att få komma tillbaka.

Men trots allt är Barbara Willimek glad över att få välkomna ungdomarna igen.

– Det enda positiva med den här situationen är att både föräldrar och elever har insett skolans värde, och sett hur viktig den faktiskt är, säger hon.

Fakta: Coronaviruset i Italien

Den 20 februari slog läkare larm på det lokala sjukhuset i den norditalienska staden Codogno – de hade hittat smittade med det nya coronaviruset. Ett dygn senare infördes det som kallats för "röd zon" i hela staden. Regionen Lombardiet, där bland annat Codogno och Milano ligger, och områden däromkring, stängdes ned den 8 mars och en nationell nedstängning för Italiens 60 miljoner invånare följde två dagar senare.

Efter två månader av nedstängning började landet i början av maj att stegvis lätta på restriktionerna för att få i gång ekonomin. Sedan den 3 juni välkomnar landet åter internationella turister.

Över 270 000 fall av covid-19 har hittills bekräftats i landet och över 35 000 människor har mist sina liv – en majoritet av dessa i Lombardiet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons