Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

It-angrepp mot vården ökar

Vård • Publicerad 6 april 2022
Utskick av mejl med felaktiga personuppgifter är en vanlig typ av it-incident. Arkivbild.
Utskick av mejl med felaktiga personuppgifter är en vanlig typ av it-incident. Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm/TT

Hälso- och sjukvården rapporterade en större andel incidenter orsakade av it-angrepp i fjol jämfört med året före. Det visar en rapport från Integritetsskyddsmyndigheten IMY.

Av it-angreppen under fjolåret skedde 14 procent inom vården, en ökning från 3 procent 2020, skriver Läkartidningen.

Annons

Totalt, för samtliga sektorer, anmäldes 5 767 personuppgiftsincidenter till IMY under förra året. Det är en ökning med 26 procent jämfört med 2020. En personuppgiftsincident är en säkerhetsincident som leder till oavsiktlig eller olaglig förstöring, förlust eller ändring av personuppgifter.

Den vanligaste typen av personuppgiftsincidenter var felaktiga utskick av brev, mejl eller sms med personuppgifter som oavsiktligt hamnat hos fel mottagare. Den typen av incidenter stod för 36 procent av alla anmälningar. 6 av 10 personuppgiftsincidenter beror på den mänskliga faktorn.

Däremot visar rapporten att antalet incidenter som beror på att någon bryter sig in i ett it-system utan användarens samtycke eller vetskap minskar. IMY bedömer dock att det finns ett stort mörkertal i form av incidenter som inte anmäls.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons