Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Israels president manar Netanyahu till dialog

Israels president Isaac Herzog uppmanar premiärminister Benjamin Netanyahu att bromsa sin kritiserade plan för att förändra rättsväsendet. I stället vill han se en kompromiss och dialog med oppositionen.
Israel • Publicerad 12 februari 2023
Israels president Isaac Herzog uppmanar premiärminister Benjamin Netanyahu att tänka om. Arkivbild.
Israels president Isaac Herzog uppmanar premiärminister Benjamin Netanyahu att tänka om. Arkivbild.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Herzog, vars ämbete främst har en ceremoniell och representativ roll, varnar för att en "tunna med sprängmedel" är på väg att explodera i ett redan splittrat land.

– Jag känner, vi alla känner, att vi befinner oss i ögonblicket före en kollision, rent av en våldsam kollision, säger presidenten i ett tv-sänt tal på söndagen.

Annons

Uppmaningen till premiärministern kommer kvällen innan delar av den omstridda lagstiftningen väntas tas upp i parlamentet.

Netanyahus nya ytterhögerregering vill förändra rättsväsendet för att bland annat ge politikerna i Knesset betydande makt över Israels högsta domstol.

Reformerna har mötts av starka folkliga protester, med stora demonstrationer runt om i landet sex lördagar i rad.

Kritikerna befarar att planerna riskerar att skada landets maktbalans och demokrati i grunden. Vissa ser det även som ett sätt för den korruptionsmisstänkte Netanyahu att själv undgå rättvisan.

En ny demonstration är planerad utanför parlamentet på måndag.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons