Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Israel går in med markstyrkor i Gazaremsan

Israel har gått in med markstyrkor i Gazaremsan, uppger israeliska militären. Även flygvapnet deltar i offensiven.
Våldsspiralen fortsätter därmed att öka i hastighet.
Mellanöstern • Publicerad 14 maj 2021
En israelisk artilleripjäs vid Gazaremsan på torsdagen.
En israelisk artilleripjäs vid Gazaremsan på torsdagen.Foto: Ariel Schalit/AP/TT

"Israeliskt flyg och markstyrkor genomför ett anfall i Gazaremsan", skriver den israeliska militären (IDF) i ett kort uttalande strax före midnatt svensk tid.

Israel har mobiliserat militärt vid gränsen mot Gazaremsan den senaste tiden, sedan en väpnad konflikt brutit ut i regionen med kraftig raketbeskjutning från Gazaremsan och israeliska flygattacker i Gaza.

Annons

I takt med att konflikten trappats upp har Israel förberett för att genomföra en markoffensiv i Gazaremsan, som styrs av islamiströrelsen Hamas, terrorstämplad av bland annat EU.

"Oväntat"

Mellanösternexperten Anders Persson vid Linnéuniversitet följer utvecklingen nära:

– Det är oväntat att IDF går in, säger han direkt efter beskedet om anfallet.

– Frågan är hur långt armén kommer att gå in i Gazaremsan. Och jag tror inte att man försöker störta Hamasregimen, säger Persson.

En risk är då att Gazaremsan kastas in i en utdragen konflikt, med ett ledarskapsvakuum, där Israel tvingas stanna kvar.

Den israeliska armén väntade med invasionen till strax efter midnattslaget lokal tid, då ramadans avslutning hade firats av muslimer.

Reservister kallades in

På torsdagen drogs permissioner för israelisk militär in, och försvarsminister Benny Gantz bad på torsdagskvällen israeliska armén att kalla in 9 000 reservister. De soldater som kallas in tillhör främst stridande förband och kommandocentraler.

Tidigare under dagen rapporterades att 7 000 reservister kallats in, soldater som tillhör enheter för luftförsvar samt medicinsk personal, skriver Times of Israel.

Den svårnavigerade och riskabla stadsmiljön i staden Gaza i Gazaremsan har gjort att Israel genom åren oftast har dragit sig för att anfalla på andra sätt än via luften. Men bland annat under Gazakriget 2014 gick markstyrkor in.

En av Anders Perssons första reflektioner är att det är viktigt att se hur Israels befolkning ställer sig till den insats som nu inletts.

– Hur populär är den militära operationen i Israel?

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons