Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

IS-kvinna frias helt – utredning läggs ned

En IS-kvinna från Göteborg frias från misstankar om brott mot mänskligheten, krigsförbrytelse och folkrättsbrott, rapporterar .
De tre förundersökningarna mot kvinnan har lagts ner.
Extremism • Publicerad 12 april 2022
IS-kvinnan och hennes två barn som utvisats från självstyret i nordöstra Syrien landade på Arlanda i oktober.
IS-kvinnan och hennes två barn som utvisats från självstyret i nordöstra Syrien landade på Arlanda i oktober.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det är svårt att utreda brott i Syrien, svårt med bevisningen, svårt att veta vad den här personen gjort och inte gjort, svårt att slå fast vad som inträffat där nere. Det är ju i detta som mitt beslut grundar sig, säger kammaråklagare Peter Larsson till GP.

Kvinnan lämnade enligt tidningen hemstaden 2013 för att ansluta sig till terrorsekten.

Annons

Efter IS fall 2019 hölls hon i lägren al-Hol och Camp Roj, innan hon i oktober i fjol återbördades till Sverige av svenska myndigheter. Med sig hade hon två små barn.

Tillsammans med två andra svenska medborgare som också hämtats hem greps hon vid ankomsten till Arlanda, och brottsutredningar inleddes mot alla tre.

Kvinnan från Göteborg misstänktes för brott mot mänskligheten, krigsförbrytelse och folkrättsbrott. Efter närmare ett halvår meddelas nu att förundersökningarna läggs ned i brist på konkreta bevis.

De två barnen omhändertogs av socialtjänsten vid ankomsten till Sverige. Förvaltningsrätten fastslog senare att barnen skulle beredas tvångsvård inom ramen för LVU.

Enligt barnens offentliga biträde uppvisade de "allvarliga traumasyndrom".

Kvinnan har själv uppgett att hon följt sina pojkvänner, som varit IS-anhängare, utan att delta i någon kriminell verksamhet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons