Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Iranska HD avvisar överklaganden av dödsdomar

Iran • Publicerad 3 januari 2023
En manifestation till stöd för det iranska folkets kamp för demokrati och frihet hölls i december på Gustaf Adolfs Torg i Stockholm. Arkivbild.
En manifestation till stöd för det iranska folkets kamp för demokrati och frihet hölls i december på Gustaf Adolfs Torg i Stockholm. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Två dödsdomar fastställs av Högsta domstolen i Iran, uppger det iranska rättsväsendet.

Det handlar om Mohammad Mahdi Karami och Seyed Mohammad Hosseini som båda hade överklagat sina straff. Överklagandena "var inte giltiga, så deras domar fastställdes och godkändes", skriver domstolen i ett uttalande.

Annons

Beskedet kommer en dag efter nyheten att två tonåringar riskerar dödsstraff för att ha deltagit i de omfattande protester som uppstått efter att den 22-åriga kurdiska kvinnan Mahsa Zhina Amini dött i iranska moralpolisens förvar den 16 september.

Två 23-åriga män har redan avrättats till följd av protesterna. Aktivister befarar att dussintals fler riskerar att avrättas eftersom Iran använder dödsstraff som en skrämseltaktik för att stoppa protesterna.

Det iranska rättsväsendet uppger att man utfärdat totalt elva dödsdomar i samband med protesterna, som myndigheterna kallar "upplopp".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons