Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya gripanden efter besked om amnesti i Iran

Iran uppger att "tiotusentals" fångar som gripits vid regimkritiska protester ska få amnesti eller kortare straff.
Utspelet möts av misstro och kommer samtidigt som nya gripanden genomförs.
Iran • Publicerad 5 februari 2023
Ayatolla Ali Khamenei.
Ayatolla Ali Khamenei.Foto: Irans kansli för högste ledaren via AP/TT

Iranska myndigheter har frihetsberövat en journalist som arbetar för oberoende medier. Den gripnes syster, också journalist som rapporterat om Mahsa Aminis död, hålls fängslad av iranska myndigheter, rapporterar AFP.

De två är de senaste kända fallen av gripanden efter de ofta våldsamma massinsatser som iranska myndigheter tagit till mot demonstranter efter Aminis död i fångenskap hos landets moralpolis i september.

Annons

Enligt mediebolaget Shargh har journalisten Elnaz Mohammadi, som arbetar för tidningen Hammihan, förts till häktet på det ökända Evinfängelset i Teheran. Systern greps redan i september när hon rapporterade från Aminis begravning.

Löften på revolutionsdag

Därmed ifrågasätts beskedet från Teheran om amnesti för regimkritiska fångar. Landets högste ledare Ali Khamenei ska ha beslutat om amnestin enligt statliga nyhetsbyråer.

Beskedet kommer i samband med firandet av årsdagen – den 44:e – av den islamska revolutionen i Iran.

Rapporteringen beskriver det som att Khamenei har sagt ja till ett förslag från rättsvårdande myndigheter som går ut på en massamnesti för de "brott" som konstaterats under protesterna. Det framgår inte hur många av de anklagade som ska släppas, eller om det rentav gäller alla. I förslaget nämns också sänkta straff.

Det är inte känt hur många som gripits av iranska myndigheter under de senaste månaderna. Förutom demonstranter så har journalister, advokater och opinionsbildare bland många andra fängslats av regimen.

Hundratals personer tros ha dödats i tillslag och vid demonstrationer, men officiella uppgifter om antal skadade och döda anses av oberoende bedömare vara friserade.

Uppgiften om amnesti är samtidigt ett första officiellt tecken på hur omfattande tillslagen och gripandena har varit i Iran.

Uppmaning till reform

I samband med årsdagen av revolutionen kom uppgifter från AFP om att Irans tidigare president Mohammad Khatami och tidigare premiärminister Mir Hossein Mousavi har krävt "fundamentala förändringar" av det politiska systemet i Iran.

I ett uttalande på söndagen säger Khatami att "det är uppenbart idag att det finns ett utbrett missnöje" i det iranska samhället. Mousavi gick ett steg längre i sitt uttalande:

"Iran och iranier behöver och är redo för grundläggande omvandling som är utstakad av rörelsen 'Kvinna, liv, frihet'".

Fakta: Protester efter Aminis död

Protesterna i Iran började i september förra året, med feministisk upprördhet sedan 22-åriga Mahsa Zhina Amini avlidit under märkliga omständigheter i den ökända moralpolisens förvar.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, hade gripits för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis. Många misstänker att poliserna på något sätt orsakade hennes död.

Missnöjet har sedan accelererat och breddats till att omfatta allmänna krav på reformer och demokrati i Iran.

Källor: AP och AFP

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons