Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Iran utesluter fångutbyte för svenskiranier

Den dödsdömde svenskiranske forskaren Ahmadreza Djalali kommer att avrättas utan möjlighet till fångutbyte. Det meddelar en talesperson för Irans rättsväsende.
Iran • Publicerad 10 maj 2022
Demonstration utanför Irans ambassad på Lidingö för den fängslade KI-forskaren Ahmedreza Djalali 2017. Arkivbild.
Demonstration utanför Irans ambassad på Lidingö för den fängslade KI-forskaren Ahmedreza Djalali 2017. Arkivbild.Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

– Djalali har dömts till döden på flera anklagelser och domen är slutgiltig. Domen kommer att verkställas, säger Zabihollah Khodaian, talesperson för det iranska rättsväsendet, rapporterar Reuters.

Förra veckan rapporterade den halvstatliga nyhetsbyrån Isna att han ska avrättas den 21 maj. När TT med anledning av detta intervjuade Maja Åberg, sakkunnig på Amnesty, reagerade hon på att beskedet kom samtidigt som rättegången mot Hamid Noury avslutades i Sverige.

Annons

– Det är extremt anmärkningsvärt att de i det här uttalandet knyter ihop Hamid Nourys rättegång i Sverige med Ahmadreza Djalalis öde. Det indikerar att man ser honom som en slags bricka i ett spel, vilket är mycket oroande, sade hon då.

Misstänks för flera mord

Hamid Noury misstänks för grovt brott mot folkrätten, ofta benämnt som krigsbrott, och flera mord i samband med avrättningarna av politiska fångar i Gohardashtfängelset i Iran 1988. Sista rättegångsdagen i det fallet hölls i fredags.

Djalali greps av den iranska underrättelsetjänsten under en konferensresa till landet 2016 och har suttit fängslad sedan dess. Året därpå dömdes han till döden, anklagad för spioneri.

49-åringen var dessförinnan verksam som forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet.

Väckt stor uppmärksamhet

Ahmadreza Djalalis fall har väckt stort engagemang hos människorättsorganisationer och läkarsammanslutningar. Verkställandet av hans straff har skjutits upp flera gånger tidigare. Senast var hans avrättning beslutad till slutet av 2020, men strax efteråt kom besked att den skjutits upp.

Den iranskfödde Djalali har bott i Sverige sedan 2009 och har svenskt medborgarskap. I Sverige finns hans fru och två barn.

Fakta: Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk och svensk medborgare. Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien, och hade före medborgarskapet permanent uppehållstillstånd i Sverige. Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

I oktober 2017 sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den "svarande" hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali dömdes till döden.

Den 26 december 2017 inledde Djalali en hungerstrejk, sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

Det bevis som anförs mot honom är ett erkännande som påstås ha tvingats fram under hot.

Källa: Amnesty Sverige

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons