Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Iraks öde under predikantens nycker

Han kan få sina anhängare att storma parlamentet, och lika snabbt skingra dem igen.
Shiapredikanten Muqtada al-Sadr är en av de mäktigaste männen i Irak, där de politiska motsättningarna riskerar att leda till inbördeskrig mellan shiamuslimer.
Irak • Publicerad 2 september 2022
Shialedaren Muqtada al-Sadr. Arkivbild.
Shialedaren Muqtada al-Sadr. Arkivbild.Foto: Karim Kadim/AP/TT
Säkerhetsstyrkor skjuter tårgas mot Sadr-anhängare som stormat regeringspalatset i Bagdad, 29 augusti.
Säkerhetsstyrkor skjuter tårgas mot Sadr-anhängare som stormat regeringspalatset i Bagdad, 29 augusti.Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Striderna som uppstod i Bagdads gröna zon i veckan var bland de dödligaste som huvudstaden sett på flera år.

Våldet uppstod efter det att Muqtada al-Sadr sagt att han skulle lämna politiken, varpå hans anhängare drabbade samman med säkerhetsstyrkor och rivaliserande milisgrupper.

Annons

Upptrappningen fick al-Sadr att i ett tv-sänt tal kräva att hans anhängare, som han tidigare uppmanat storma parlamentet, drog sig tillbaka inom 60 minuter. Området började tömmas så fort talet avslutats.

– En formidabel maktdemonstration, att kunna visa att han kan knäppa med fingrarna och folk försvinner inom en timme, säger Bitte Hammargren, Irakkännare vid Utrikespolitiska institutet (UI).

Ett bräckligt lugn uppstod, men risken för mer våld är överhängande.

Krig mellan shiiter

Den senaste politiska krisen i Irak – som uppkom i oktober förra året när al-Sadrs koalition vann parlamentsvalet men saknade tillräcklig majoritet för att bilda regering – har skapat ett mycket volatilt läge i Irak med en maktkamp mellan två shiamuslimska block: ett som stödjer nationalisten al-Sadr, och ett som är lojalt Iran.

Risken för att ett inbördeskrig där shiamuslimer strider mot andra shiamuslimer går inte att utesluta, enligt Hammargren.

– Men det kan också bli nyval eller en bred och mer Iranvänlig shiakoalition, det som Muqtada motsatt sig.

Inflytelserik familj

Muqtada al-Sadrs makt ligger till stor del i hans namn. Hans familj högaktas bland troende shiamuslimer. Hans pappa, Muhammad al-Sadr var storayatolla som mördades i ett attentat 1999, enligt många beordrat av dåvarande diktatorn Saddam Hussein.

De flesta mäktiga shiafamiljerna lämnade Irak under åren med Saddam Hussein. Men familjen Sadr stannade i landet. Muhammad al-Sadr införde hjälpprogram till fattiga shiamuslimer i södra Irak. Många av dem bor i dag i Sadrstaden, ett stort distrikt i Bagdad som döpts efter familjen och där Muqtada al-Sadrs anhängare har sin bas i dag.

När USA invaderade Irak 2003 organiserade Muqtada al-Sadr den så kallade Mahdimilisen, som stred mot ockupanterna.

Allt detta främjar bilden av Muqtada al-Sadr som en irakisk nationalist med stort inflytande bland framför allt fattiga shiamuslimer.

Annons

Enligt tankesmedjan Chatham house har både USA och Iran försökt få över al-Sadr till sina respektive läger.

Störst risk i söder

Om gnistan till ett inbördeskrig skulle tändas sker det troligtvis i södra Irak, enligt Bitte Hammargren. Där råder laglöshet, motsättningar mellan stammar och det finns mycket vapen. Och både Muqtadas nuvarande milis, Fredsbrigaderna, och Iranlojala miliser är aktiva där.

– Folk är så fruktansvärt trötta på konflikter. Men blodet kan koka på enskilda ställen, vilket kan sätta i gång ett förlopp som inte går att kontrollera, säger hon.

Fakta: Konflikten i Irak

2003 inleddes den USA-stödda invasionen av Irak och diktatorn Saddam Hussein störtades. USA:s vision att sprida demokrati i landet fungerade inte, tvärtom bidrog invasionen till att Irak började falla sönder. Självmordsbombningar och terroristdåd drabbade oskyldiga civila som tillhörde ”fel” folkgrupp eller religiös riktning. Våldet nådde sin kulmen med växande oro för ett fullskaligt inbördeskrig mellan shiamuslimska araber, sunnimuslimska araber och kurder. Efter USA:s uttåg 2011 har konflikten mellan de tre huvudgrupperna förblivit olöst.

I januari 2014 intog Islamiska staten (IS) delar av Irak och utropade ett “kalifat”. IS våld jagade sådan skräck i omvärlden att USA än en gång ingrep militärt i Irak, med stöd av andra länder.

Splittringen i den irakiska politiken består, och präglas av motsättningar mellan krafter som USA stöder och grupper som har ett nära samarbete med Iran. Shiagrupperna drar inte heller jämnt inbördes. Det ena försöket efter det andra att få till en funktionsduglig regering misslyckas.

Irak har omkring 40 miljoner invånare. Drygt 60 procent är shiamuslimer.

Källa: Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons