Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Investorchefen tveksam till euron

Wallenbergs maktbolag, börsnoterade Investor, visar ett starkt resultat för andra kvartalet. Investmentbolagets vd, Johan Forssell, skulle gärna se en starkare krona, men är tveksam till euron.
– Att ha en gemensam valuta är inte utan utmaningar, säger han till TT.
Ekonomi • Publicerad 17 juli 2023
Investors vd Johan Forssell. Arkivbild.
Investors vd Johan Forssell. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Investor, storägare i bolag som Ericsson, Atlas Copco, ABB och Astra Zeneca med flera, har en välfylld kassa och är redo för investeringar.

Under andra kvartalet hade investmentbolaget en tillväxt av substansvärdet, tillgångar minus skulder, på nio procent under andra kvartalet, inklusive utdelningarna. Den noterade portföljen gav en totalavkastning på 9 procent under kvartalet, som framför allt drevs av ABB och Atlas Copco.

Annons

Resultatet var rentav litet bättre än vad Johan Forssell hoppats på, uppger han.

Förutom gunstlingar i portföljen som ABB och Atlas Copco lyfter han onoterade portföljer som skäl till resultatet, som Mölnlycke som gått starkt i Kina.

TT: Samtidigt är ni största ägare i Ericsson, vars aktie föll tungt på Stockholmsbörsen efter förra veckans rapport om förlust?

– Deras fall i fredags beror på att den stora och viktiga marknaden i Nordamerika föll kraftigt. Ser vi framåt står vi fullt bakom ledningens plan att vända detta, bland annat genom kostnadsbesparingar på 11 miljarder kronor.

"Bolag inom starka områden"

Investor har förklarat framgångarna med att de investerar i områden med bra tillväxt trots osäker makroekonomi.

TT: Hur stor är risken att ni ändå påverkas av en lågkonjunktur som spås djupna framöver?

– Om vi går in i en kraftig lågkonjunktur kommer alla bolag att påverkas på något sätt. Däremot hoppas och tror vi att vi har en portfölj av bolag som går starka även i en nedgång. Vi har bolag inom attraktiva områden som klimatförändring och medtech, och bolag med hög lönsamhet och kapitalbindning, vilket gör att de blir flexibla.

Investor tycks nu investeringssuget och har, enligt Johan Forssell, "en bra pipeline".

TT: Vad finns i denna pipeline, vad ska ni investera i?

– Förutom listade bolag har våra olistade dotterbolag en attraktiv pipeline, med tilläggsförvärv och det jobbar vi med just nu. Så får vi se vilka som trillar in. Vi öppnar också för att köpa ett nytt dotterföretag, säger Johan Forssell, som inte vill avslöja vilket.

Annons

Med en låg skuldsättning - genom fördelaktiga lån som Investor tog upp under lågränteåren- står investmentbolaget starkt finansiellt och är flexibelt för snabba förändringar, menar han, och ser heller inget framtida hot i en svag svensk krona, även om han förstås önskar se den stark.

Tveksam till EMU- medlemskap

Huruvida ett medlemskap för Sverige i valutaunionen EMU vore en läkande medicin för en svag krona vill han inte spekulera i, men är tveksam.

– Den svenska kronan är rätt volatil därför att det är en liten valuta internationellt sett. Å andra sidan har länder i södra Europa en annan ekonomisk och politisk situation. Att då ha en gemensam valuta med gemensam penningpolitik är inte utan utmaningar, säger Johan Forssell.

Låg skuldsättning

Vinsttillväxten för Investor hamnade på 34 procent under andra kvartalet.

Det justerade substansvärdet uppgick 30 juni till 773 miljarder kronor eller 252 kronor per aktie.

Vid kvartalets utgång uppgick Investors nettoskuldsättningsgrad till 2 procent, i den lägre delen av vårt målintervall på 0-10 procent.

Investor delar ut 4 kronor och 40 öre per aktie i år.

Investmentbolaget Investor med Wallenbergs stiftelse som största ägare är stora aktieägare i ett 20-tal bolag, däribland ABB, AstraZeneca, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, SEB och Husqvarna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons