Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Intresse för solceller rusar – lång kö för pengar

Allt fler bygger solpaneler på sina tak. Det senaste halvåret har andelen som använt det gröna avdraget för solceller, laddstolpar och batterier ökat med 140 procent jämfört med året innan.
Det har medfört att väntetiden nu är extra lång.
Ekonomi • Publicerad 4 september 2022
Solceller på en villa i Uppsala. Arkivbild.
Solceller på en villa i Uppsala. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sedan det gröna skatteavdraget för solceller, laddstolpar och batterier infördes för 1,5 år sedan har totalt 138 000 personer använt sig av avdraget.

Gemensamt har de plockat ut 2 miljarder kronor för investeringar motsvarande 8 miljarder kronor, enligt statistik som Svensk Solenergi har tagit fram.

Elpriset bidrar

Annons

Användandet av skatteavdraget har dessutom ökat med 140 procent under årets första halvår jämfört med samma period förra året.

– Elpriset och det säkerhetspolitiska läget bidrar, säger Anna Werner, vd på Svensk Solenergi som ligger bakom statistiken.

Populärast är att installera laddpunkter. Men den största ökningen sker i batterier och solceller. Solceller står också för den största investeringen i kronor.

Enligt Anna Werner, vd på Svensk Solenergi, är världsläget en bidragande faktor.

– Det handlar om en global trend, solceller har blivit billigare och bättre. Men ökningen späs också på av det säkerhetspolitiska läget och de stigande elpriserna. Folk vill ha mer kontroll över sin elsituation, säger hon.

Lång väntan

Under det första halvåret 2022 investerade privatpersoner 2,6 miljarder i solcellsanläggningar medan 821 miljoner kronor lades på laddpunkter för elbilar.

Den som vill installera solceller för att spara på el inför den här vintern riskerar dock att bli besviken. Enligt Anna Werner är väntetiden för att installera solceller just nu på sex till nio månader.

– Det är viktigt att se det som en långsiktig investering. Du ska köpa något av hög kvalitet som håller länge. Det är inte bara ekonomiskt bättre utan också miljömässigt bättre eftersom det uppstår koldioxidutsläpp vid tillverkningen, säger hon.

Fakta: Avdrag för grön teknik

Det gröna skatteavdraget för grön teknik innebär att du får dra av 15 procent för installation av solceller.

För laddstolpar och lagring av egenproducerad elenergi får du dra av 50 procent.

Avdraget fungerar ungefär som rot-avdraget och får max uppgå till 50 000 kronor per år och per person.

Källa: TT, Skatteverket

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons