Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Luf-toppar: Rösta nej till Kristersson

Företrädare för Liberala ungdomsförbundet sågar den överenskommelse bland högerpartierna som Liberalerna ställt sig bakom och uppmanar partiet att inte släppa fram M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister.
I riksdagen ser även SD:s krav på ett tiggeriförbud ut att direkt stöta på patrull bland liberaler.
Politik • Publicerad 14 oktober 2022
Riksdagsledamoten Anna Starbrink (L). Arkivbild.
Riksdagsledamoten Anna Starbrink (L). Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT
Jan Jönsson (L) har länge varit en stark kritiker av det vägval Liberalerna har gjort i och med samarbetet med Sverigedemokraterna. Arkivbild.
Jan Jönsson (L) har länge varit en stark kritiker av det vägval Liberalerna har gjort i och med samarbetet med Sverigedemokraterna. Arkivbild.Foto: Duygu Getiren/TT

Det så kallade Tidöavtalet möts av skarp kritik från flera liberaler. Ungdomsförbundet Luf avlossar en salva i en debattartikel i Expressen:

"Vi kampanjade för ett liberalare Sverige. Tidöavtalet är i punkt efter punkt auktoritärt. Nu måste liberalerna rösta nej till Ulf Kristersson och återvända till förhandlingsbordet", skriver de.

Annons

De kritiserar bland annat flera av de rättspolitiska förslagen och den skärpta migrationspolitiken. De är även kritiska till att biståndsbudgeten minskas och menar att satsningar i klimatpolitiken brister.

"Liberalerna har två alternativ framför sig. Antingen förhandlas avtalet om eller så måste partiledningen erkänna att Luf och liberalismen har svikits", heter det i artikeln, som undertecknas av bland andra första och andra vice ordförande i Luf, Erik Berg och Olle Johnsson.

Romina Pourmokhtari avgick tidigare i september som ordförande för förbundet för att ta plats i riksdagen och en ny ordförande ska väljas i november.

Nationellt tiggeriförbud

Flera andra liberaler ser med skepsis på att ett nationellt tiggeriförbud ska utredas, enligt det avtal som högerpartierna förhandlat fram.

"Utredningen ska, oavsett ställningstagande, lägga fram ett författningsförslag som innebär tiggeriförbud i Sverige", skriver partierna.

Införandet av ett tiggeriförbud var ett av de krav som SD-ledaren Jimmie Åkesson tidigare lovat att ta med sig i regeringsförhandlingarna.

De liberala riksdagsledamöterna Anna Starbrink och Lina Nordquist uppger båda att de fortfarande är emot ett förbud.

Säger nej

Om frågan kom upp i dag skulle Nordquist rösta nej.

”Definitivt. Jag har heller inte lovat något annat. Omröstning ingår inte i det överenskomna, bara en utredning som tar ställning", skriver Nordquist till Aftonbladet och tillägger att det ännu är för tidigt att avgöra hur hon ställer sig till det färdiga författningsförslaget.

Även Anna Starbrink röstar nej till förslaget om ett nationellt tiggeriförbud om det läggs fram i riksdagen, säger hon till Expressen. Det blir även ett nej från Starbrink när det gäller förslaget om begränsad tolkhjälp i vården.

Annons

– Jag har begärt att mina invändningar ska protokollföras, säger hon till Expressen.

Två röster emot är tillräckligt för att den blivande oppositionen ska kunna stoppa förslaget i riksdagen.

Inte liberal politik

Även Liberalernas toppnamn i Stockholm, socialborgarrådet Jan Jönsson, är kritisk till avtalet. Uppgörelsen har inte förankrats i den liberala partiledningen, uppger han för Expressen.

– Det är lite konstigt om man sitter i partiledningen att man inte är med i avvägningarna som är så viktiga för vårt parti, säger Jönsson, som sitter i Liberalernas partistyrelse samt i partiledningen.

Jönsson säger sig ha fått vissa icke-detaljerade avstämningar, enligt Expressen.

– Ingen kan säga att de här förslagen är liberal politik. Men det är priset man betalar om man vill sitta i regering med ett väldigt stort nationalistiskt parti, säger han till Dagens Nyheter.

Under L:s senaste landsmöte fattade partiet beslut om att inte begränsa anhöriginvandringen, inte införa anonyma vittnen eller visitationszoner, och att inte röra biståndet eller antalet kvotflyktingar. Tiggeriförbud eller sänkt straffmyndighetsålder ville partiet inte heller se. Förslag som nu i stället ingår i regeringsöverenskommelsen, eller det så kallade Tidöavtalet.

– Jag har varit orolig länge, och känner ändå att ”oj då” det här blev mycket värre än vad jag kunde tänka mig, säger Jönsson.

"Ser partiet dö"

Maria Leissner, partiledare för det som då hette Folkpartiet 1995–1997, säger till SVT Nyheter att hon grät när avtalet offentliggjordes.

– Vi som varit medlemmar länge och som har haft ledande positioner i partiet upplever att vi ser partiet dö. Det är väldigt lite av de idéer som vi förespråkar som finns i den här regeringen, säger hon.

Annons

Tidigare riksdagsledamoten för Liberalerna Barbro Westerholm säger till Aftonbladet att hon överväger att lämna partiet.

– Min utgångspunkt i politiken har alltid varit att utgå från de mänskliga rättigheterna och mot diskriminering i alla former. Detta avtalet går emot det, säger Westerholm.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons