Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ingen samtyckeslag för hela EU

Våld mot kvinnor ska bekämpas – men någon samtyckeslag à la Sverige blir det inte för hela EU.
– Vi får laga efter läge, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
EU • Publicerad 9 juni 2023
"Samtycke är sexigt", manar en demonstrant vid en manifestation i Nederländerna i fjol. Arkivbild.
"Samtycke är sexigt", manar en demonstrant vid en manifestation i Nederländerna i fjol. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT

När EU-kommissionen på internationella kvinnodagen i fjol lade fram sitt paket mot könsbaserat våld var en samtyckeslag ett av huvudämnena. Att klassa sex utan samtycke som våldtäkt i alla EU-länder var målet för värderings- och öppenhetskommissionären Vera Jourová.

När nu EU-länderna har enats om sin syn på paketet, som bland annat också tar upp åtgärder mot allt från könsstympning till trakasserier på nätet, så är dock samtyckesförslagen borta.

Annons

Som ordförandeland i EU:s ministerråd under våren har Sverige helt enkelt inte lyckats samla enighet bakom något sådant.

– Vi och andra länder har naturligtvis stått upp för den samtyckeslag som vi har nationellt, men inte fått ett bredare gehör för motsvarande regler på EU-nivå. Det är en realitet – men innebär inte att man nationellt på något sätt backar, utan tvärtom. Vi får laga efter läge, säger Gunnar Strömmer på plats i Luxemburg för det ministermöte där medlemsländernas linje spikades på fredagen.

Skamligt, tycker svenska Evin Incir (S), som är en av två ansvariga för EU-parlamentets hantering av samma förslag.

– Man har urvattnat ursprungsförslaget totalt. Jag tycker det är beklämmande, säger Incir på en digital pressträff.

Incir hoppas nu att parlamentet kan sätta tryck på medlemsländerna i de kompromissförhandlingar som inleds i höst. EU-parlamentet tar sannolikt ställning till förslaget i mitten av juli.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons