Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya ryska krav om insyn i Nord Stream-utredning

Rysslands premiärminister Michail Misjustin har i ett brev till statsminister Magdalena Andersson begärt att ryska myndigheter och Gazprom ska få insyn i den svenska utredningen av Nord Stream-läckorna, skriver .
Nord Stream • Publicerad 7 oktober 2022
En av gasläckorna från Nord Stream 1 i svensk ekonomisk zon i Östersjön fotograferad den 28 september.Foto: Kustbevakningen/TT

På torsdagen kom beskedet att avspärrningarna vid gasledningarna i Östersjön hävts och att misstankarna om grovt sabotage stärkts efter det att Säpo gjort en brottsplatsundersökning där man kunde konstatera detonationer vid Nord Stream 1 och 2.

Ryska myndigheter har tidigare fört fram att de bör få delta i utredningen av läckorna, vilket Sverige har avfärdat. Nu har Ryssland ännu en gång begärt att få insyn i utredningen via ett brev till Sveriges statsminister Magdalena Andersson, enligt Expressen.

Annons

”Den 6 oktober inkom ett brev från den ryske premiärministern Michail Misjustin till statsminister Magdalena Andersson med begäran om att ryska myndigheter och företaget Gazprom skulle engageras i den svenska utredningen. Brevet bereds för närvarande inom Regeringskansliet”, skriver UD i en kommentar till tidningen.

Beslutet att häva avspärrningarna innebär att det är fritt fram för de som vill dyka, fiska eller vistas i området. Det innebär också att Ryssland nu får skicka fartyg till området. Vill de däremot göra vissa typer av undersökningar av havsbotten kan det krävas tillstånd, enligt Kustbevakningen.

Oförändrat gasutsläpp

Det kvarvarande gasutsläppet i svensk ekonomisk zon har de senaste fyra dygnen varit mer eller mindre oförändrat, omkring 15 till 18 meter i diameter enligt flygobservationer.

– Den information vi har från Nord Stream gör att vi kan bedöma att utsläppet inte lär öka, utan bör minska. Någon exakt prognos finns inte, men vi är trygga med den bedömningen. Så länge vi ser ett utsläpp kommer vi att fortsätta flyga över positionen, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.

Förhöjd vaksamhet

Kustbevakningen har fortsatt förhöjd vaksamhet på platsen till följd av det pågående gasutsläppet och den uppmärksamhet som området fått.

– Vi måste ta höjd för att det kan finnas fler fartyg än normalt som bryter mot de ordinarie sjötrafikmönstren. Det här är ett vältrafikerat område i Östersjön och normalbilden är trygg och säker, men eftersom det nu finns en position som har varit väldigt uppmärksammad kan det finnas anledning att hålla lite extra uppsikt, säger Mattias Lindholm.

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Totalt fyra läckor har upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön.

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till måndagen den 26 september. Under tisdagen upptäcktes att Nord Stream 1 också läckte. På onsdagen samma vecka meddelades ytterligare läckage.

Två av läckorna finns i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, ägs av konsortiet Nord Stream AG som i sin tur samägs av flera europeiska energibolag, men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent av ledningen.

Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll. Ledningen stod färdig förra hösten men har inte tagits i bruk på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons