Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ingen överenskommelse om hjälppaket i USA

Joe Biden har träffat tio republikanska senatorer i Vita huset för att diskutera ett stimulanspaket mot coronakrisen.
USA:s president säger att mötet var "produktivt" men att Republikanernas förslag till ett nedbantat paket inte är tillräckligt för att möta den akuta krisen.
USA • Publicerad 2 februari 2021
USA:s president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris i möte med republikanska senatorer i Ovala rummet i Vita huset.
USA:s president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris i möte med republikanska senatorer i Ovala rummet i Vita huset.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Demokraterna i såväl senaten som representanthuset har lagt fram partiets stimulanspaket på 1 900 miljarder dollar (motsvarande nära 16 000 miljarder kronor) som Biden presenterat.

Genom att presentera planen i båda kamrarna, och att göra det som del av 2021 års budget, säger senatsledaren Chuck Schumer att de hoppas kunna få igenom stödpaketet snabbare.

Annons

Att paketet läggs in som en del av budgeten gör att senaten kan rösta igenom det med enkel majoritet och Demokraterna behöver inte försöka hitta en kompromiss för att få minst tio republikaner att rösta för förslaget.

"Nyttigt" samtal

Men republikanerna vill fortsatt förhandla och samtalen gäller mer än stödpaketet –det gäller även den enighet som Republikanerna vill se Demokraterna driva igenom i politiken efter Bidens löfte om att skapa enighet och samarbeta med sina politiska motståndare.

Tio av de republikanska senatorer som ses som mest villiga att samarbeta med Vita huset träffade på måndag presidenten och vicepresident Kamala Harris för ett drygt två timmar långt möte i Ovala rummet.

Mötet slutade inte i någon överenskommelse, men det hade ingen av sidorna heller förväntat sig, säger Susan Collins, republikansk senator från Maine som beskriver kallar meningsutbytet som "frankt" och "nyttigt".

– Vi enades om att följa upp mötet och prata sinsemellan och med presidenten och vicepresidenten om hur vi kan gå vidare och fortsätta arbeta tillsammans i den här mycket viktiga frågan, säger hon enligt The Washington Post.

Biden: Produktivt

Biden beskriver samtalet som "produktivt" men säger enligt ett uttalande också att det republikanska förslaget inte är tillräckligt för de behov som landet har.

"Jag kommer inte att gå med på ett stödpaket som inte möter den akuta situationen", säger han i det skriftliga uttalandet.

I presidentens förslag, döpt till "den amerikanska räddningsplanen" ingår bland annat utökade vaccinationsprogram, stöd till småföretagare och myndigheter samt en höjning av den federala minimilönen till 15 dollar i timmen. Medel för direktutbetalningar till privatpersoner avsätts också, Biden vill se 1 400 dollar utöver de 600 dollar som kongressen godkände i december.

De republikanska senatorernas motförslag är betydligt mindre, det landar på cirka 600 miljarder dollar, rapporterar nyhetskanalen CNN. Bland annat uppges de förorda ett lägre belopp, 1 000 dollar, på de checker som ska skickas ut till privatpersoner.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons