Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ingen gemensam intervju med fredspristagare

Ukrainska Oleksandra Matvijtjuk, ledare för organisationen CCL som belönats med Nobels fredspris, vill inte låta sig intervjuas tillsammans med den ryska prisvinnaren Memorials ledare Jan Ratsjinskij.
Norge • Publicerad 8 december 2022
Fredsprisvinnaren Oleksandra Matvijtjuk landade i Oslo på torsdagen.
Fredsprisvinnaren Oleksandra Matvijtjuk landade i Oslo på torsdagen.Foto: Javad Parsa/NTB/TT

– Vårt land är i krig med Ryssland, svarar hon på frågan om varför de traditionella intervjuerna med pristagarna bör göras var och en för sig.

När hon anländer till Norge på torsdagen understryker hon samtidigt att hon har stor respekt för Memorial och det arbete organisationen lägger ner.

Annons

Jan Ratsjinskij säger att han har förståelse för beslutet, som han anser är välgrundat.

– Vi är fortsatt goda vänner, men det är ett komplicerat förhållande, säger han.

Årets fredspris delas mellan den fängslade demokratiprofilen Ales Bjaljatski från Belarus, den ryska människorättsorganisationen Memorial och ukrainska Center for Civil Liberties.

Fängslade Ales Bjaljatski har inte tillåtits av de belarusiska myndigheterna att överlämna sitt eget tal för att det ska kunna hållas under prisceremonin.

– Han har inte kunnat lämna över det, situationen med brev är svår, allting är så noggrant övervakat, säger Natalja Pintjuk, hustru till Bjaljatski, till nyhetsbyrån AP.

Natalja Pintjuk väntas ändå att hålla ett tal å sin makes vägnar under ceremonin.

Priserna delas ut i Oslo på lördag.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons