Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Åklagaren begär 17-åring häktad för polismord

Den anhållne 17-åringen, som är misstänkt för mordet på polismannen i Göteborg den 30 juni, har begärts häktad.
Motivet är fortfarande oklart men enligt polisen är mordet sannolikt kopplat till tidigare gängkonflikter.
Brott • Publicerad 3 juli 2021
Blomsterhavet växer vid minnesplatsen där en polis sköts till döds på Biskopsgården i Göteborg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Åklagaren lämnade in häktningsbegäran till tingsrätten vid lunchtid på lördagen och förhandlingen hålls i Göteborgs tingsrätt på söndag klockan 10.

Det var i onsdags som en polisman sköts ihjäl i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. Efter en intensiv polisjakt greps en 17-åring på fredagen, efter att han varit anhållen i sin frånvaro. Han är på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök, men nekar till alla anklagelser.

Annons

– Han nekar till de misstankar som har framförts mot honom, säger 17-åringens advokat Hans Palm till TT.

Han får inte kommentera ärendet ytterligare.

– Åklagaren har lagt yppandeförbud på det som sägs i de förhör jag är med på och då kan jag inte säga någonting.

Polisen har tidigare sagt att man inte utesluter fler gripanden under de närmaste dagarna. Under tidiga lördagsmorgonen hade dock inga nya gripanden skett, uppger kammaråklagare Ulrika Åberg.

– Just nu finns det inget nytt att säga. Det är ingen skillnad mot i går, säger hon.

Åklagaren har tidigare uppgett att den misstänkte 17-åringen är hemmahörande i Biskopsgården och att han "finns i konfliktmiljön".

Hundratals förhör

Hos Göteborgspolisen pågår ett intensivt arbete med utredningen. Bara första dygnet hölls runt 200 förhör.

– Vi jobbar dygnet runt med det här. Vi fortsätter att analysera de bevis som finns och jobbar med beslag och förhör, säger Teodor Smedius, biträdande kommenderingsledare.

Polisen vill inte gå in på detaljer om vilka fynd som har gjorts. Ytterligare tre personer är målsägande och olika teorier om bakgrunden till händelsen har framförts i flera medier. Teodor Smedius vill dock inte kommentera uppgifterna.

– Motivbilden är oklar. Men som vi har sagt tidigare så är det mer sannolikt att det här inte är ett direkt angrepp mot den här polismannen eller mot polisen, utan att bakgrunden ligger i någon av de gängkonflikter och gängskjutningar som varit tidigare och att det inte har varit planerat, säger han och fortsätter:

Annons

– Vi tittar givetvis på andra möjligheter också, men mest sannolikt är att det är så.

"Finns flera konflikter"

Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten kan skjutningen ha sin bakgrund i en pågående gängkonflikt mellan en yngre gruppering från Södra Biskopsgården och ett nätverk från Norra Biskopsgården.

– Det är ganska känt att det finns en konflikt i Biskopsgården som består i konflikten mellan norra och södra, men det finns flera konflikter i området. Vi går inte in närmare på det i nuläget, säger Teodor Smedius.

Flera medier rapporterar också att 17-åringen tidigare dömts till ett års sluten ungdomsvård i början av 2020 för ett mordförsök i Göteborg. Inte heller detta vill polisen kommentera.

– Frågor som rör den misstänkte och den numera anhållne hänvisar vi till åklagaren, säger Teodor Smedius.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons