Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Inga lungskador hos unga efter corona

Vetenskap • Publicerad 8 september 2021
Eny studie visar att unga vuxnas lungor inte påverkas på lång sikt av coronaviruset. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Trots att barn och unga oftare får lättare symtom av coronaviruset än äldre vuxna, finns ändå farhågor om nedsatt lungfunktion hos yngre efter att ha haft covid-19.

Men nu visar en ny svensk studie att viruset inte tycks ge långsiktiga lungproblem hos unga vuxna, enligt SVT Nyheter.

Annons

Studien omfattar omkring 850 unga vuxna, med en medelålder på 25 år där ungefär var tredje person hade utvecklat antikroppar mot sars-cov2, det vill säga har haft viruset.

– Vår analys visar på liknande lungfunktion hos alla i studien oavsett deras coronahistoria, säger Ida Morgensen, doktor vid Karolinska institutet (KI), som gjort studien, till SVT Nyheter.

Tack vare att deltagarna i studien redan ingår i det så kallade Bamse-projektet på KI, som följer drygt 4 000 barn födda i mitten på 90-talet, har forskarna kunnat jämföra personernas lungor före och efter sjukdomen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons