Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Inga fria val i sikte i Burkina Faso

Burkina Faso • Publicerad 30 september 2023
Ledaren för militärjuntan i Burkina Faso, Ibrahim Traore. Arkivbild.
Ledaren för militärjuntan i Burkina Faso, Ibrahim Traore. Arkivbild.Foto: Kilaye Bationo/AP/TT

Att hålla val i Burkina Faso är inte en "prioritet" i förhållande till "säkerheten", meddelade landets militära ledare Ibrahim Traore i ett tal som sändes i statskontrollerad tv på fredagen.

Han sade dock att det kommer att hållas val, men gav ingen tidpunkt för när detta kan komma att ske.

Annons

Traore, som tidigare lovat att återgå till demokratiska val 2024, uppgav också att man planerar att göra ändringar i konstitutionen som ska reflektera att den representerar "massorna".

Tusentals människor demonstrerade på fredagen i huvudstaden Ouagadougou till stöd för militären och dess planer på en ny konstitution.

Militären tog makten vid en kupp i september förra året, det andra våldsamma maktövertagandet i Burkina Faso inom loppet av åtta månader.

I samband med detta sade Traore att han skulle ge sig själv "två till tre månader" för att förbättra det nationella säkerhetsläget. Ett år efter kuppen står det dock klart att det västafrikanska landet är fortsatt hårt drabbat av jihadistiskt våld.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons