Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Inflationsförväntningarna stiger

Inflationsförväntningarna stiger betydligt, visar en enkät från Kantar Prospera, gjord på uppdrag av Riksbanken.
Ekonomi • Publicerad 13 oktober 2021
På uppdrag av Riksbanken, med chefen Stefan Ingves, mäts inflationsförväntningarna varje månad. I oktober stiger förväntningarna betydligt jämfört med månaden före. Arkivbild.
På uppdrag av Riksbanken, med chefen Stefan Ingves, mäts inflationsförväntningarna varje månad. I oktober stiger förväntningarna betydligt jämfört med månaden före. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

På ett års sikt ligger förväntningarna på KPI-inflationen på 2,0 procent, vilket kan jämföras med 1,7 procent i september-mätningen.

På två års sikt stiger inflationsförväntningarna till 1,9 procent i oktober från 1,7 procent månaden före. Och på fem års sikt ligger förväntningarna på KPI-inflationen nu på 2,0 procent, jämfört med 1,9 procent månaden före.

Annons

Förväntningarna när det gäller KPIF-inflationen – som är den Riksbanken siktar på med sitt inflationsmål på 2 procent – stiger på både ett och två års sikt till 1,9 procent i oktober från 1,7 procent i motsvarande mätning i september. På fem års sikt stiger förväntningarna till 2,0 procent (1,9 procent).

Samtidigt dämpas förväntningarna på tillväxten på ett års sikt. I mätningen räknar de tillfrågade nu med att BNP ökar 3,5 procent på ett år, jämfört med 3,7 procent i förra mätningen.

I mätningen har företrädare för arbetsmarknadens parter, inköpschefer och marknadsaktörer tillfrågats under perioden 6 oktober–12 oktober.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons