Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Spretiga inflationssiffror från eurozonen

Inflationen i euroområdet vände uppåt igen i april, bland annat till följd av högre tjänstepriser. Men den underliggande inflationen sjunker för första gången på tio månader.
EU • Publicerad 2 maj 2023
Lettiska euromynt tillverkade i Tyskland inför landets inträde i eurozonen från 2014. Arkivfoto.
Lettiska euromynt tillverkade i Tyskland inför landets inträde i eurozonen från 2014. Arkivfoto.Foto: Daniel Bockwoldt/AP/TT

Euron faller efter månadssiffrorna då förväntningarna på räntehöjningar minskar.

Efter att stadigt ha gått nedåt sedan i höstas vände inflationen upp till 7 procent i april, jämfört med 6,9 procent i mars, enligt preliminära siffror från Eurostat.

Annons

Uppgången sker trots att inflationen på årsbasis var lägre i april än i mars i 14 av 20 euroländer. Å andra sidan steg inflationen i flera av de tyngre ekonomierna, som exempelvis Italien (till 8,8 procent), Frankrike (6,9), Nederländerna (5,9) och Spanien (3,8).

Den högsta inflationen i eurozonen i april i år uppmättes i Lettland med 15 procent – som dock är landets lägsta siffra sedan april 2022.

Men den så kallade kärninflationen i eurozonen – rensad från energi och livsmedel – sjönk till 5,6 procent, mot väntade 5,7 procent. Det är första gången på tio månader sedan den underliggande inflationen sjunker.

Den spretiga statistiken kommer inför ECB:s räntebesked på torsdag, där det väntas en höjning på 25 punkter (0,25 procentenheter).

ECB:s inflationsmål ligger på 2 procent.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons