Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Matprisökningar bäddar för kraftigt räntelyft

Matpriserna i Sverige fortsätter stiga oväntat mycket i oktober, vilket trycker upp den underliggande inflationen i ekonomin mer än väntat.
Ekonomi • Publicerad 15 november 2022
Inflationstakten i oktober 2022 enligt måttet KPIF.
Inflationstakten i oktober 2022 enligt måttet KPIF.Foto: Johan Hallnäs/TT

Elpriserna föll kraftigt i oktober, vilket drog ned inflationen. Men prisläget generellt fortsätter oväntat starkt uppåt, på bred front.

– Det är en bred och stark prisuppgång. Det är livsmedel, varor och tjänster där priserna fortsätter öka snabbt från månad till månad, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Annons

Danske Banks chefsekonom Michael Grahn är särskilt överraskad över de fortsatta uppgångarna för livsmedelspriserna, som lyfter med 1,5 mot september och 17,2 procent mot oktober i fjol.

– Det är återigen mat som drar uppåt. Och jag tycker det är märkligt att vi verkar dra ifrån våra grannländer, om man tittar på Norge och Danmark. De har långsammare prisökningar, säger han.

I Norge steg livsmedelpriserna i årstakt med 13,1 procent i oktober, medan ökningen Danmark låg på 15,7 procent.

– Det skulle kunna vara kronan, men Norge har haft samma svaga valutautveckling. Jag vet inte om jag köper den förklaringen riktigt. Så det kanske helt enkelt är så att vi har lite taskig konkurrens på den svenska marknaden, säger Grahn.

Passar på att höja priserna

Han pekar också på hur Riksbanken redan har noterat att det verkar som att det finns en tendens att företag i Sverige passar på att höja priserna mer än deras kostnader faktiskt ökar.

– Jag vet inte om det är det man ser här, säger Grahn.

Generellt står matpriserna för omkring 15 procent av svenska hushållens budgetar. Men för hushåll med låga inkomster ligger andelen normalt betydligt högre.

– Det är en av de större posterna man har, säger Grahn.

Isaksson på Nordea är inte beredd att peka ut livsmedelssektorn som boven i dramat. Den dras nämligen med kraftiga kostnadsökningar för förpackningar, transporter och energi som kan förklara prisökningar i butik även om råvarupriserna globalt sjunker.

– Producentpriser och importpriser sammantaget – vad livsmedel kostar när de anlöper svenska hamnar eller utanför fabriksportarna – har snarare ökat snabbare än konsumentpriserna, säger han.

Annons

Men han delar bilden av att företag i Sverige i allmänhet har passat på att höja priserna på varor och tjänster och att deras lönsamhet har ökat då de har lyckats mer än väl att föra över sina kostnadsökningar på konsumenterna.

– De utnyttjar den väldigt starka efterfrågan vi har haft. Det är den känslan jag får när jag tittar på siffrorna. Men ifall det gäller just mat vill jag inte uttala mig om, säger Isaksson.

"Det här är en dålig nyhet"

Räntekostnaderna lyfter också i oktober och bidrar till 1,8 procentenheter av inflationstakten enligt KPI-måttet, som steg till 10,9 procent. Och på räntefronten ser det ut att bli ännu värre för svenska hushåll innan det vänder.

Riksbanken hade räknat med en KPIF-inflation rensat för energipriser på 7,4 procent, men den hamnade en halv procentenhet högre.

– Det här är en dålig nyhet, säger Grahn.

Han räknar med att Riksbanken höjer styrräntan med 75 punkter (0,75 procentenheter) redan nästa vecka och följer upp med en februarihöjning på 25 punkter.

– Det här blir extremt kännbart för hushållen och bolåneräntorna. Det kommer bli som värst i början av nästa år, när allt det här sitter i de rörliga räntorna, säger han.

Inflationens effekter på konsumtionen och räntelyftet väntas enligt Isaksson ge en tvärnit för svensk ekonomi, med stigande arbetslöshet och ett BNP-fall på 2 procent nästa år. Bostadspriserna antas hänga på nedåt och beräknas till våren 2023 ha rasat med omkring 20 procent på drygt ett år.

– Fallande bostadspriser för ofta med sig andra problem. Hushållen håller hårdare i plånboken samtidigt som bostadsbyggande och investeringar faller, säger Isaksson.

Fakta: Underliggande inflation fortsätter uppåt

Konsumentpriserna steg generellt med 0,2 procent i oktober jämfört med september, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det ger en inflation enligt måttet KPI på 10,9 procent, upp från 10,8 procent i september.

Rensar man bort ränteeffekter sjönk konsumentpriserna i oktober med 0,1 procent, vilket gav en inflation enligt måttet KPIF på 9,3 procent. Detta var en tydlig nedgång mot 9,7 procent i september.

En stor del av nedgången förklaras dock av att elpriserna rasade med nästan 24 procent i oktober mot månaden före. Rensar man bort alla energipriser i oktober steg i själva verket den så kallade underliggande inflationen – det vill säga KPIF exklusive energi – till 7,9 procent, upp från 7,4 procent i september.

Lyftet för den underliggande inflationen var oväntat stort. Analytiker hade i snitt räknat med 7,6 procent, enligt storbanken SEB:s sammanställning av prognoser. Och Riksbanken, som lämnar räntebesked nästa vecka, hade inför SCB-rapporten räknat med en oförändrad nivå på den underliggande inflationen på 7,4 procent.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons