Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Industrins kostnader ner – "sanslös period" slut

Ett trendbrott syns bland plast-, gummi- och kemiföretagen. Kostnaderna ser ut att sjunka de kommande två kvartalen, visar en barometer som branschorganisationen Ikem gjort.
Ekonomi • Publicerad 5 maj 2023
Kostnadstrycket är på väg ned för innovations- och kemiföretag i branschföreningen Ikem, visar en färsk barometer. Bilden visar en färgfabrik i Stenungsund. Arkivbild
Kostnadstrycket är på väg ned för innovations- och kemiföretag i branschföreningen Ikem, visar en färsk barometer. Bilden visar en färgfabrik i Stenungsund. ArkivbildFoto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

De berörda industribranscherna ligger tidigt i den industriella värdekedjan. Det gör att det går att tolka barometerns resultat som att det nu går att se "ljuset i tunneln för en stor del av svensk industri", skriver Ikem i rapporten.

"Kostnadsinflationen har definitivt toppat och vi lämnar äntligen den här sanslösa perioden av tvåsiffrig inflation bakom oss. Det är en effekt av ett minskat globalt efterfrågetryck och att problemen med flaskhalsar har avtagit markant", skriver Ikems chefsekonom Carl Eckerdal i en kommentar.

Annons

"Drygt två år av snabba kostnadsökningar ser nu ut att vändas till svaga kostnadsminskningar – ett trendbrott som banar vägen för övriga delar av ekonomin om det står sig", tillägger han.

Det finns ljusglimtar

Barometern visar att årets första kvartal avslutats med en svag utveckling för de konjunkturkänsliga delarna av branscherna i sektorn. Försäljningsvolymerna minskade tydligt – både på hemmaplan och ute i omvärlden.

"För plast- och gummiföretagen var det femte raka kvartalet av volymminskning", skriver Ikem.

När det gäller läkemedelstillverkande företag i sektorn – betydligt mindre konjunkturkänsliga – var dock volymutvecklingen oförändrad under kvartalet.

Prognosen för andra och tredje kvartalet pekar mot fortsatt svagt negativ utveckling för produktionsvolymerna. Men det finns ljusglimtar.

"Uppbrutet visar det sig att kemi-, plast- och gummibranschen ser ljuset i tunneln och räknar med en volymökning", skriver Ikem.

Elförsörjning och kronan viktig

Han lyfter fram elförsörjning och den skakiga kronan som avgörande faktorer för sektorn.

"Svenska plast- och gummiproducenter är hårt konkurrensutsatta och känner nu av en vikande svensk konkurrenskraft i spåren av en problematisk svensk elförsörjningskapacitet och en svag svensk krona", skriver han.

Prognoserna i rapporten pekar mot att det blir något färre anställda i sektorn framöver efter en period med oförändrade nivåer genom pandemin och hittills under den lågkonjunktur som tagit fart i skuggan av Rysslands anfallskrig mot grannlandet Ukraina för drygt ett år sedan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons