Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Indienresenärer riskerar fem år i fängelse

Australien har liksom flera andra länder stoppat direktflyg från Indien på grund av den omfattande virusspridningen där. Lyckas man ändå ta sig därifrån till "Down under" riskerar man både böter och fängelse.
Australien • Publicerad 1 maj 2021
Australiens hälsominister Greg Hunt. Arkivbild.
Australiens hälsominister Greg Hunt. Arkivbild.Foto: Mick Tsikas/AAP/AP/TT

Från och med nästa vecka är det förbjudet att komma in i Australien om man har vistats i Indien under en 14-dagarsperiod före ankomst. Bryter man mot de reglerna riskerar man böter på 66 000 australiska dollar (omkring 430 000 kronor), upp till fem år i fängelse eller både och, rapporterar australiska medier.

Beslutet kom bara dagar efter det att ett par cricket-spelare lyckats ta sig hem från Indien via Qatar.

Annons

– Regeringen tar inte lätt på dessa beslut. Det är emellertid viktigt att Australiens system för folkhälsa och rutiner för karantän skyddas och att antalet covidfall i karantänanläggningarna reduceras till en hanterbar nivå, säger hälsominister Greg Hunt, enligt SBS News.

Omkring 9 000 australiska medborgare som befinner sig i Indien har för närvarande listat sig hos utrikesdepartementet med önskan om att få hjälp att återvända hem.

Australiens gränser är sedan i mars 2020 stängda.

De som släpps in är australiska medborgare, personer med permanent uppehållstillstånd samt vissa personer som beviljats undantag från reglerna (däribland kändisar och sportstjärnor) liksom resenärer från Nya Zeeland sedan i höstas.

Inresande (förutom besökare från Nya Zeeland) måste sitta i karantän, vanligtvis på hotell. Enligt BBC har cirka 36 000 australier världen över registrerat sig för att få hjälp av myndigheterna att komma hem. Före pandemin uppskattades omkring en miljon australier bo utomlands.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons