Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Chockbeslut: Indien skrotar omstridda lagar

Narendra Modi överraskade hela Indien i sitt tv-tal – de jordbruksreformer som utlöst uppror bland landets bönder och tidvis lamslagit kommunikationer runt Delhi ska upphävas.
Indien • Publicerad 19 november 2021
Godsaker delas ut för att fira Modis besked i Ghazipur i Delhi på fredagen.
Godsaker delas ut för att fira Modis besked i Ghazipur i Delhi på fredagen.Foto: Manish Swarup/AP/TT
Indiens premiärminister Narendra Modi. Bild från FN:s klimatmöte i Glasgow.
Indiens premiärminister Narendra Modi. Bild från FN:s klimatmöte i Glasgow.Foto: Terje Pedersen/AP/TT

– Vi kommer att börja den konstitutionella processen med att upphäva alla tre lagar vid parlamentets sammanträde som startar i slutet av månaden, meddelar premiärminister Narendra Modi i talet på fredagen.

Beslutet ses som mycket förvånande, eftersom Modi tidigare hållit en hård linje mot de protesterande bönderna. Men valstrategiskt är det vältajmat, eftersom lantbrukstäta delstater som Uttar Pradesh och Punjab, med tillsammans långt över 200 miljoner invånare, snart går till regionval. Bönderna är Indiens kanske viktigaste väljargrupp.

Annons

– Jag vädjar till alla bönder som har varit en del av protesterna... att nu återvända hem, till era nära och kära, till era gårdar, säger Modi.

Garanterade priser

Många tusen bönder, de flesta av dem sikher från Punjab i norra delen av landet, har sedan ett år tillbaka slagit läger i huvudstadsområdet Delhi i protest mot lagarna. Protesterna har fortsatt med full styrka, både genom den kärva gångna vintern och alla pandemirestriktioner. I början av oktober dödades nio demonstranter i en kraftig upptrappning av bondeprotesterna.

Lagarna infördes i september förra året, och regeringen beskrev dem som en viktig modernisering av jordbruket. Planen var att produktionen skulle kunna öka om nya investerare lockades till sektorn. Men det innebar bland annat avskaffande av garanterade priser, alltså att bönderna på förhand vet att de kommer att få ett visst grundpris för varje gröda. Många odlare befarar att de utan garantipriser kommer att vara utlämnade till prispress från stora bolag.

Fortsätter protestera

Men det återstår att se hur Modis helomvändning tas emot. Det är flera månader kvar till valen, men Bharatiya Kisan, böndernas intresseorganisation i Uttar Pradesh, klargör att de inte riktigt litar på regeringen.

– Protesterna kommer inte att avslutas omedelbart, säger ledaren Rakesh Tikait enligt Reuters.

– Vi väntar på dagen då jordbrukslagarna röstas bort i parlamentet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons