Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Indien reglerar krypto – satsar på "digirupie"

Indien kommer nästa år att lansera sin egen kryptovaluta, en "digital rupie", meddelar regeringen. Och även övriga kryptovalutor ska börja beskattas.
Indien • Publicerad 1 februari 2022
Nirmala Sitharaman, här fotograferad i samband med förra årets budgetpresentation i New Delhi.
Nirmala Sitharaman, här fotograferad i samband med förra årets budgetpresentation i New Delhi.Foto: Manish Swarup/AP/TT

Finansminister Nirmala Sitharaman säger i parlamentet att en reavinstskatt på 30 procent införs för kryptoinkomster, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Indien väljer därmed att försöka reglera den tidigare delvis laglösa kryptomarknaden – en annan väg än Kina, som i höstas förbjöd kryptohandel.

Sitharaman säger att digitala pengar baserade på blockkedjetekniken är effektiva och säkra, och att Indien därför planerar en egen sådan till våren 2023.

Annons

Skillnaden mot de stora blockkedjevalutorna, i första hand bitcoin och ether, är att dessa är privata initiativ som inte stöds eller garanteras av någon centralbank eller stat. Men i stora delar av världen har de ändå blivit populära – särskilt i länder där folks tilltro till digital teknik ofta är större än till myndigheter.

Många regeringar planerar sina egna digitala valutor, men de få försök som gjorts att lansera dem har hittills gått ganska knackigt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons