Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

IMF: Återhämtningen bromsar in

Pandemin har kvar sitt grepp om världsekonomin och bromsar återhämtningen, enligt Internationella valutafonden (IMF).
Prognosen för global tillväxt i år sänks till 5,9 procent, ned från tidigare 6 procent.
Ekonomi • Publicerad 12 oktober 2021
Låg vaccinationsgrad och risken för muterade varianter av coronaviruset oroar IMF:s ekonomer. Arkivbild
Låg vaccinationsgrad och risken för muterade varianter av coronaviruset oroar IMF:s ekonomer. ArkivbildFoto: Gbemiga Olamikan AP/TT

För 2022 behåller IMF:s ekonomer samtidigt sin prognos på 4,9 procent och bortom nästa år räknar de på medellång sikt med en mer måttlig global tillväxt på cirka 3,3 procent per år.

Prognosen presenteras inför IMF:s höstmöte i veckan.

Inflation ett orosmoln

Annons

Den oväntat svaga återhämtningen hänger enligt ekonomerna samman med leveransstörningar som slår mot utvecklade ekonomier samtidigt som pandemin fortsätter att ställa till det för tillväxtländer med låg vaccinationsgrad.

"Den globala återhämtningen fortsätter men momentet är försvagat", skriver IMF:s chefsekonom Gita Gopinath i ett blogginlägg publicerat samtidigt som prognosen.

Inflationen utgör ett orosmoln, skapad av pandemirelaterade störningar både på utbuds- och efterfrågesidan samt högre råvarupriser.

"Pandemiutbrott i kritiska länkar i globala värdekedjor har resulterat i oväntat utdragna produktionsstörningar, vilket skapar inflation i många länder", skriver Gopinath.

Riskerna på nedåtsidan

IMF:s ekonomer räknar med att trycket uppåt på priserna kommer att avta under 2022, men att problemet med inflation kan kvarstå i vissa tillväxt- och utvecklingsländer till följd av högre priser på olja, livsmedel och importerade varor.

Enligt ekonomerna är riskerna i prognosen på nedåtsidan, det vill säga de bedömer att det finns en större risk för att utvecklingen blir kärvare än väntat än att det blir en positiv överraskning.

Den största källan till oro är enligt IMF att det kan uppstå nya och mer aggressiva varianter av coronaviruset innan vaccinationsgraden ökat på bredare front.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons