Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Imamer viger kvinnor som köps för sex

Samhälle • Publicerad 11 maj 2022
Flera shiamuslimska ledare i Sverige viger kvinnor som köps av män som vill ha tillfälligt sex, visar en undersökning gjord av Uppdrag granskning. Arkivbild.
Flera shiamuslimska ledare i Sverige viger kvinnor som köps av män som vill ha tillfälligt sex, visar en undersökning gjord av Uppdrag granskning. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Flera shiamuslimska imamer erbjuder hjälp att förrätta så kallade njutningsäktenskap, ett tidsbestämt giftermål mot betalning, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Uppdrag granskning har, genom fejkade identiteter och dold kamera, varit i kontakt med 26 församlingsföreträdare från ett 40-tal av de drygt 60 shiamuslimska församlingarna som finns i Sverige. Av dem uppger 15 församlingsföreträdare att de kan hjälpa till med den här typen av äktenskap.

Annons

Majoriteten av församlingarna är medlemmar i föreningen Islamiska Shiasamfunden som uppger att man inlett en intern utredning.

– Jag kommer att ta det på största allvar. De som är skyldiga och som har gjort bort sig på det här sättet får inte sitta kvar, säger ordförande Haider Ibrahim.

Enligt polisen kan det röra sig om brott – både för den som betalar för äktenskap men även de som viger.

– Om jag varit förundersökningsledare hade jag nog upprättat en anmälan om människohandel, säger Petra Stenkula, polismästare i Malmö.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons