Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ica-handlaren i rätten: Hörde många rykten

Den åtalade Ica-handlaren från sydöstra Sverige nekar till att han sysslat med olaglig insiderhandel.
Han hävdar att han hörde "många rykten" och under lång tid hade trott på ett utköp av bolaget från börsen.
Ekonomi • Publicerad 20 september 2023
Teckning på två misstänkta Ica-handlare med deras respektive advokater Henrik Olsson Lilja och Conny Cedermark. Den ena handlaren hördes i Stockholms tingsrätt på onsdagen.
Teckning på två misstänkta Ica-handlare med deras respektive advokater Henrik Olsson Lilja och Conny Cedermark. Den ena handlaren hördes i Stockholms tingsrätt på onsdagen.Foto: Johan Hallnäs/TT

Ica-handlaren hävdar sin oskuld och bedyrar att han länge varit övertygad om att "något stort" skulle hända med Ica – och plötsligt fick dåvarande vd i förbundsstyrelsen gå på dagen i september 2021.

– Då stärktes mina tankar om att ett utköp var på gång. Det har legat som ett mantra hos mig.

Annons

– Jag har alltid haft en tilltro till Ica, jag har levt med Ica, jag är Ica, säger den 67-årige mannen i rätten.

Totalt åtalas 18 personer för olika typer av insiderbrott i vad som av åklagaren beskrivits som Sveriges största insiderbrott i samband med att Ica köptes ut från börsen hösten 2021.

Kammaråklagare Pontus Hamilton frågar mannen varför han inte nämnde vd-förändringen under sitt första förhör med Ekobrottsmyndigheten.

Mannen kan då inte erinra sig varför han inte tog upp det. Vidare framgår att mannen sagt sig höra "många rykten" om ett förestående utköp.

Sal 27 i Stockholms tingsrätt är fullsatt när två Ica-handlare ska höras på onsdagen. Först ut är handlaren från sydöstra Sverige som står åtalad för grovt insiderbrott.

"Pastor i sekten"

Tolv av de åtalade är misstänkta för grovt brott, vilket som mest kan ge sex års fängelse. Därutöver kan näringsförbud vara aktuellt för flera av handlarna.

Förutom de 18 åtalade ska även 14 vittnen höras under kommande veckor.

– Jag får betrakta mig som pastor i gänget, nu när det slagits fast att vi tillhör en sekt, eftersom jag är mest ålderserfaren, säger den 67-årige handlaren.

Benämningen av Ica som en sekt yttrades under mannens advokat Henrik Olsson Liljas sakframställan förra veckan. Olsson Lilja hänvisade till bolaget som en sekt under sin argumentation att Ica har en säregen historia och företagskultur som hans åtalade klient har varit en central del av.

"Unik inblick"

67-åringen blev anställd på en Icabutik i södra Sverige på 1980-talet och har varit verksam i en rad olika roller innan han sedermera blev Ica-handlare och ledamot i Icas förbundsstyrelse, det högsta beslutsfattande organet.

Annons

– Jag har träffat massor med folk och knutit kontakter i alla led inom Ica, säger han.

Advokat Olsson Lilja har förklarat att hans klient agerade som han gjorde eftersom denne är "en nestor med unik inblick i Icas verksamhet som alltid haft bolagets aktier i hjärtat".

20,5 miljoner kronor

Ekobrottsmyndighetens kammaråklagare Pontus Hamilton yrkar att mannen ska betala tillbaka över 600 000 kronor av pengarna han misstänks ha tjänat på insiderhandel. Totalt yrkar Hamilton på att runt 20,5 miljoner kronor ska betalas tillbaka. Det är summan som brotten tros ha dragit in.

Samtliga huvudmisstänkta i målet är Ica-handlare i Syd- och Mellansverige. Övriga misstänkta är vänner eller anhöriga till handlarna. Alla parter nekar till anklagelserna.

Alla åtalade personer har erbjudits ett möte med Frivården innan straffet ska bestämmas, vilket Blekinge Läns Tidning rapporterade om först. Flera av handlarna har framhållit att de kan förlora jobbet om de döms, för att få kortare straff av tingsrätten vid en fällande dom.

Fakta: Ica-härvan

Det var den 10 november 2021 som Ica-handlarnas och AMF:s uppköpsbud på livsmedelsjätten offentliggjordes. Men redan innan det steg aktien på börsen vilket skapade spekulationer om att budet hade läckt ut på förhand.

I mars 2022 genomförde Ekobrottsmyndigheten och polisen en razzia på Ica-handlarnas Förbunds kontor i Solna.

Den 15 maj 2023 väcktes åtal mot 18 personer, varav tolv misstänks för grovt insiderbrott.

Av de åtalade är tio Ica-handlare. Med undantag för fyra personer ingår alla i ägarfamiljer kring olika Ica-butiker i sydöstra Sverige.

Förhandlingarna inleddes vid Stockholms tingsrätt tisdag den 5 september och väntas pågå i nio veckor.

Åklagaren yrkar på att runt 20,5 miljoner kronor ska betalas tillbaka. Det är summan som brotten tros ha dragit in.

Källa: Insiderbrott

Insiderinformation är information om ett börsnoterat bolag som ännu inte har offentliggjorts.

Den som sitter på sådan information och utnyttjar den för att handla med värdepapper, som aktier, kan göra sig skyldig till insiderbrott.

Insiderbrott och marknadsmanipulation kan ge fängelse i högst två år.

Grovt insiderbrott respektive grov marknadsmanipulation kan ge fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons