Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

IAEA stationerar sig vid kärnkraftverk i Ukraina

Ukraina • Publicerad 17 januari 2023
Zaporizjzja, det största kärnkraftverket i Ukraina och i hela Europa, ockuperas av ryska styrkor och är avstängt. Arkivbild.
Zaporizjzja, det största kärnkraftverket i Ukraina och i hela Europa, ockuperas av ryska styrkor och är avstängt. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA) håller på att etablera en permanent närvaro vid alla fem av Ukrainas kärnkraftsanläggningar, inklusive Tjernobyl som stängdes efter katastrofen 1986.

– Vi lämnar nu en grupp experter som kommer att stanna här permanent, säger IAEA:s chef Rafael Grossi under ett besök i landet.

Annons

Han tillägger att personal från IAEA kommer att samarbeta med ukrainsk personal för att underlätta teknisk hjälp, leverans av utrustning och för att se till att alla anläggningar kan fungera normalt och utan problem.

Hittills har IAEA endast haft permanent stationerad personal vid kärnkraftverket i Zaporizjzja, som ockuperas av ryska styrkor nära frontlinjen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons